Hlavní obsah

Doplňovací volby v anglickém Peterboroughu vyhráli labouristé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská politická scéna zůstává rozkolísaná a konzervativci ztrácejí kvůli neúspěšnému odchodu z EU pozice. Potvrdily to doplňovací volby v anglickém Peterboroughu, kde vládní konzervativci skončili třetí s 21 procenty a předstihla je nová Strana pro brexit, která dostala 29 procent hlasů. Křeslo ve sněmovně si udrželi labouristé, uvedla v pátek stanice BBC.

Foto: Joe Giddens, ČTK/AP

Nově zvolená labouristická poslankyně Lisa Forbesová

Článek

Konzervativci utrpěli největší ztráty, když přišli o 25 procentních bodů. Silně oslabili také labouristé, kteří přišli o 17 procentních bodů, ale s 31 procenty hlasů se stali vítězi voleb. Jejich kandidátka Lisa Forbesová získala o 683 hlasů víc než politicky nezkušený kandidát Strany pro brexit Mike Greene.

Posílili i liberální demokraté, o devět procentních bodů, ale s 12 procenty skončili čtvrtí, takže nezopakovali druhé místo z voleb do europarlamentu. Zelení dostali čtyři procenta.

Volby v Peterboroughu potvrdily propad konzervativců, oslabení labouristů i nástup Strany pro brexit a posilování liberálních demokratů, hlavně však ukázaly, jak rozkolísaná je britská politická scéna.

Výsledky jednotlivých politických průzkumů se od sebe značně liší a není jasné, kdo by vyhrál případné předčasné parlamentní volby. [celá zpráva] Bookmakeři věřili v úspěch Strany pro brexit.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Poslankyně Lisa Forbesová s předsedou labouristů Jeremym Corbynem

Úspěchu v Peterboroughu, kde vyhrála odborářka Lisa Forbesová, okamžitě využil k propagaci Strany práce její předseda Jeremy Corbyn, který to označil za „neuvěřitelné“ vítězství.

Forbesová po zvolení řekla: „Navzdory různým názorům ve městě skutečnost, že Strana pro brexit byla tady v Peterboroughu odmítnuta, ukazuje že politika rozdělení nevítězí.“

Šéf Strany pro brexit Nigel Farage, který ji založil teprve před necelými dvěma měsíci a už s ní vyhrál volby do europarlamentu [celá zpráva], však výsledky také považuje za úspěch a označil je za „velmi významné“.

Poslankyně skončila, protože lhala

Doplňovací volby se konaly proto, že voliči poprvé v historii využili právo odvolat odsouzeného zákonodárce prostřednictvím petice. Začátkem května se místní obyvatelé vyslovili pro odchod labouristky Fiony Onasanyaové. Ta loni při řízení překročila povolenou rychlost a ve snaze vyhnout se ztrátě bodů policii lhala o tom, kdo seděl za volantem.

K volbám se vyjádřili možní nástupci předsedkyně toryů Theresy Mayové, která z vedení strany v pátek odchází. Boris Johnson uvedl, že si konzervativec Paul Bristow nezasloužil skončit třetí. Dominic Raab, Matt Hanconck a Jeremy Hunt varovali, že výsledky ukazují, jaké nebezpečí hrozí toryům ze strany labouristů.

Reklama

Výběr článků

Načítám