Hlavní obsah

Trump slíbil Británii fenomenální obchodní dohodu

Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová a americký prezident Donald Trump v úterý po vzájemném jednání ocenili blízké vztahy a spolupráci obou zemí při vylodění v Normandii, od něhož ve čtvrtek uplyne 75 let. Trump slíbil Británii fenomenální obchodní dohodu a Mayová oznámila prohloubení spolupráce v bezpečností oblasti. Podle Trumpa se shodli na přístupu k firmě Huawei.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump a britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Trump na úvod ocenil pondělní banket s královnou Alžbětou II. i to, jak američtí a britští vojáci při vylodění v Normandii spolupracovali. Poděkoval Britům za příspěvek v boji s Islámským státem.

„Britové a Američané sdíleli stejné hodnoty a tyto hodnoty vydrží po dalších 75 let,“ řekla Mayová. Podle svých slov je ráda, že Trump přijel právě nyní do Spojeného království. Dodala, že po dva roky byli právě ona a Trump „strážci tohoto přátelství“.

Dohoda o Huawei i obchodu

„Spolupráce v oblasti bezpečnosti se prohloubila. Ekonomiky jsou také více provázané. Přes milion Američanů pracuje pro britské firmy a milion Britů pro americké,“ řekla premiérka.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump a britská premiérka Theresa Mayová

Trump dodal, že USA a Velká Británie dosáhly rámce dohody o společnosti Huawei, kterou považuje Washington za bezpečnostní riziko a dal ji na černou listinu, aniž by ale bylo jasné, o jaké riziko má jít. „Ohledně Huawei a všeho dalšího se zcela jistě dohodneme," řekla hlava USA.

Mayovou označil americký prezident za profesionálku, se kterou byla radost procovat. Británie podle něj může mít „velmi podstatnou obchodní dohodu“ poté, co odejde z EU. Dodal, že se těší na podpis „fenomenální obchodní dohody se Spojeným královstvím“. Uvedl, že při jednání o obchodní dohodě bylo „na stole všechno“. Obě země mohou  podle šéfa Bílého domu objem vzájemného obchodu zdvojnásobit až ztrojnásobit.

Mayovou za dohodu s EU chválil, dřív ji kritizoval

Trump uvedl, že téma brexitu bedlivě nesleduje, ale myslí, si, že by Spojené království mělo odejít z EU i bez dohody, ačkoliv Mayová podle něj dosáhla při vyjednávání dobrého kompromisu. „Myslím, že premiérka to dostala do velmi dobrého bodu, kde se něco stane v blízké budoucnosti,” uvedl s tím, že Mayová je zřejmě lepším vyjednavačem než on.

Dříve ji přitom v této věci ostře kritizoval za to, že při vyjednávání „umožnila EU držet všechny karty”. Při loňské návštěvě Británie zase uvedl, že Mayová ignorovala jeho rady.

Mayová naopak řekla, že si stále myslí, že je v zájmu Británie opustit EU s dohodou. Prozradila také, že jí Trump radil unii žalovat.

Už předtím Mayová připustila, že s Trumpem se neshodli na otázce klimatických změn a Íránu. Šéfka britské vlády zdůraznila, že Londýn stále podporuje mezinárodní dohodu o íránském jaderném programu, od níž USA loni odstoupily. Podobně Británie pařížskou klimatickou dohodu, kterou Trump odmítá.

Trump se postavil za Hunta i Johnsona

Trump se vyjádřil i k možným nástupcům Mayové. Uvedl, že zná exministra zahraničí Borise Johnsona a má ho rád, ale nesešel se s ním, jen s ním 20 minut telefonoval. Zná i Jeremyho Hunta a taky ho prý má rád. Uvedl, že neznal Michaela Govea. Zpravodaj listu Daily Mail John Stevens na to reagoval zveřejněním společné fotografie Govea a Trumpa.

Trump potvrdil, že se s ním chtěl sejít předseda labouristů Jeremy Corbyn, ale on to odmítl. Podle něj je Corbyn „negativní silou“. Dodal, že nemá rád lidi, kteří jsou kritičtí. Labouristé potvrdili, že Corbyn o setkání žádal a chtěl s Trumpem mluvit o řadě témat včetně klimatické hrozby, ohrožení míru a uprchlické krize.

Foto: Toby Melville, Reuters

Jeremy Corbyn

„Fake news“ o protestech

Americký prezident se vyjádřil i k protestům v Londýně. Uvedl, že na ulicích byly tisíce lidí, kteří v pondělí oslavovali jeho příjezd, nic takového se ovšem ve skutečnosti nedělo.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Demonstrace v ulicích Londýna

Demonstranty prý v pondělí neviděl, v úterý jich pak zahlédl jen málo. Zprávy o protestech označil za fake news.

Foto: Reuters

Demonstranti proti Trumpoi nafoukli v Londýně jeho obří karikaturu

Tlak na země NATO 

Trump si stěžoval, že členské země NATO stále nedávají na obranu dvě procenta HDP: „Nemají na výběr, musejí plnit své závazky“.

Obhajoval i cla uvalená na Mexiko kvůli migrantům: Podle něj Mexiko může zabránit milionům lidí, aby přes společnou přicházely do USA. „Mexiko to může udělat. Jestliže to Mexiko neudělá, USA zvýší celní sazby.” Dodal, že nechce věřit, že je Mexiko řízené drogovými kartely.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám