Hlavní obsah

Sto uprchlíků na vojenské lodi v Itálii nezůstane, prohlásil Salvini

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italská vojenská loď se 100 migranty na palubě, které zachránila ve čtvrtek u břehů Libye, pluje do Janova na severu Itálie, dorazit by tam měla během soboty. Ministr vnitra a šéf protiimigrační Ligy Matteo Salvini ale prohlásil, že na severu Itálie žádný z těchto běženců nezůstane a nebudou na ně přispívat italští daňoví příslušníci.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Italský ministr vnitra Matteo Salvini

Článek

Je to poprvé, co italská loď, která vzala na palubu migranty jižně od ostrova Lampedusa, musí doplout až na sever země, aby je mohla vylodit. Na začátku května Cigala Fulgosi zachránila 55 běženců a mohla je vylodit na Sicílii. Lidi z paluby převzal italský přijímací systém.

Na cestě do Janova musí posádka plavidla nabrat lékařský personál a materiál potřebný k tomu, aby stovce lidí, mezi nimiž je 17 žen a 23 nezletilých bez doprovodu, zajistila přijatelné podmínky.

O kurzu na Janov rozhodl Salvini a nynější volbu přístavu agentura AFP interpretuje jako znamení nevole muže, který ve vládě prosadil tvrdý postup proti migraci. Ministr vnitra se ohledně uprchlíků na vojenských lodích pravidelně dostává do křížku s ministryní obrany Elisabettou Trentaovou z koaličního Hnutí pěti hvězd (M5S), která se k migrační otázce nestaví tak přísně.

Salvini od nástupu nového kabinetu před rokem zavřel přístavy humanitárním lodím a nejednou blokoval i lodě italského vojenského námořnictva s migranty na palubě.

Reklama

Výběr článků

Načítám