Hlavní obsah

Nulová viditelnost a silný proud. Potápěči stále nemohou k potopené lodi na Dunaji

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silný proud vody a prakticky nulová viditelnost brání potápěčům, aby se dostali k potopené vyhlídkové lodi Mořská panna u Markétina mostu v Budapešti. Na lodi bylo ve středu večer v době havárie 35 lidí, sedm z nich se podařilo zachránit, sedm se utopilo a 21 se pohřešuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila okamžik, kdy do menšího člunu na Dunaji narazil většíVideo: Reuters

 
Článek

Podle záchranářů už není žádná šance na jejich záchranu. Jejich těla jsou pravděpodobně uvězněna v trupu lodě, která leží v hloubce pět metrů.

Maďarské ministerstvo vnitra přiznalo, že za současných podmínek se potápěči nemohou přiblížit k vraku lodi. Budapešť zasáhla povodňová vlna, proud je příliš rychlý a viditelnost prakticky nulová.

Na lodi byli dva maďarští členové posádky a 33 jihokorejských turistů. Do Budapešti v pátek přicestovali příbuzní obětí a budou přizváni k identifikaci.

Místo neštěstí navštívila v pátek korejská ministryně zahraničí Kang Kyung-wha. V jejím doprovodu je dvanáctičlenná skupina záchranářů, kteří se okamžitě zapojili do záchranných prací. Na místě pomáhá i desetičlenná skupina potápěčů ze skupiny Cobra z Rakouska.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Jihokorejská ministryně zahraničí Kang Kyung-wha a její maďarský kolega Péter Szjjiártó na místě tragédie

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó přislíbil, že maďarské úřady učiní vše, aby byly příčiny nehody vyšetřeny. „Záchranáři dělají vše pro to, aby vyzvedli vrak lodi, ale současné podmínky na Dunaji jsou velmi komplikované,“ řekl Szijjártó. Záchranné práce koordinuje velitel protiteroristické jednotky TEK János Hajdu.

Chyba kapitána

Odborník na lodní dopravu Attila Bencsik po zhlédnutí záběrů z havárie řekl, že kapitán menší lodě neudělal žádnou chybu.

„Kapitán vyhlídkové lodě (Mořské panny) nezatočil před výletní loď Viking, ale větší loď narazila do menší,“ řekl Bencsik pro televizi M1. Policie po havárii tvrdila, že kapitán vyhlídkové lodě nečekaně změnil směr. „Loď Mořská panna změnila směr v důsledku nárazu lodě Viking,“ dodal Bencsik.

Foto: Maďarská policie, .

Mapa s označenými místy, kde našli těla obětí

Podle odborníka k havárii došlo mezi pilíři Markétina mostu, kde se proud ještě zrychluje a lodě pluly v těsné blízkosti. „Kapitán Vikingu měl před mostem zpomalit a počkat, až Mořská panna propluje pod mostem,“ konstatoval Bencsik.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na lodi Viking Sigyn jsou znatelné odřeninyVideo: AP/Reuters

Čtyřiašedesátiletý kapitán Vikingu, Ukrajinec Jurij S., byl zadržen a obviněn ze způsobení smrtelné nehody. Loď už odplula z Budapešti. Kapitán podal proti obvinění stížnost. Jeho právní zástupce řekl, že Jurij S. je jedním z nejzkušenějších kapitánů na Dunaji a nikdy nezpůsobil žádnou havárii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám