Hlavní obsah

Francouzská policie rozháněla v Paříži radikály slzným plynem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská policie ve středu v Paříži zasáhla proti maskovaným účastníkům prvomájových demonstrací, kteří ničili auta a házeli na policisty kamení. Podle agentury AP použili policisté slzný plyn a zatkli nejméně 165 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní zásah při prvomájových protestech v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

V ulicích francouzské metropole bylo kvůli plánovaným demonstracím nasazeno přes 7400 policistů a četníků, protože podle úřadů se protestů zúčastní i 1000 až 2000 radikálních aktivistů.

První vážnější střety policie a radikálů se odehrály poblíž železničního nádraží Montparnasse, odkud právě vycházel hlavní pochod organizovaný odbory směrem k Italskému náměstí na jihu Paříže. Proti maskovaným demonstrantům, kteří na policii házeli kamení a další předměty a poničili zaparkovaná auta, tam policisté několikrát použili slzný plyn. Není jasné, zda byl při potyčkách někdo zraněn, uvedla AP.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Policie zadržela desítky lidí

Policie nařídila téměř šesti stovkám obchodů a restaurací, které se nacházejí podél trasy hlavního protestního pochodu, aby preventivně zavřely. Uzavřené jsou i některé přilehlé stanice metra.

K přijetí mimořádných bezpečnostních opatření přiměly úřady obavy z opakování loňských násilností při demonstracích, které poznamenaly násilné střety, ničení obchodů a zapalování automobilů.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Demonstranti vrhali na policisty kameny

„Není to tak, že bychom situaci přehnaně dramatizovali... existuje skutečné riziko,” prohlásil ministr vnitra Christophe Castaner na úterní tiskové konferenci. Prezident Emmanuel Macron vyzval bezpečnostní složky k razantní reakci v případě propuknutí násilí.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Proti radikálním demonstrantům zasáhli policisté slzným plynem

Předpokládá se, že se dnešních demonstrací zúčastní i členové hnutí žlutých vest, kteří proti vládě a prezidentovi protestují už od poloviny loňského listopadu. Hnutí sice v posledních měsících ztratilo na rozsahu, také se ale radikalizovalo. Na sociálních sítích se podle agentury AFP objevily výzvy k demonstrantům, aby Paříž proměnili v „metropoli nepokojů”.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Demonstrace v Paříži

Stejně jako o několika minulých sobotách, kdy se už tradičně po celé Francii scházejí žluté vesty, jsou i dnes demonstrace na některých místech francouzské metropole zakázány. Týká se to především třídy Champs-Élysées, okolí prezidentského paláce či požárem poničené katedrály Notre-Dame. Restaurace a obchody na trase nahlášených protestních pochodů zůstanou z bezpečnostních důvodů zavřené.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Demonstrace v Paříži

Kromě metropole jsou další protestní akce plánovány i ve většině dalších významných francouzských měst od Lille po Marseille.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám