Hlavní obsah

Putin se ve Vladivostoku poprvé setkal s Kim Čong-unem

– Vladivostok (Rusko) • Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek ve Vladivostoku poprvé sešel se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Před zahájením jednání si před kamerami potřásli rukama a nejvyšší ruský představitel Kimovi představil členy ruské delegace. Po schůzce mezi čtyřma očima oba označili jednání za „velmi obsažné”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un a Vladimir Putin jednají ve VladivostokuVideo: Reuters

 
Článek

„Přijel jsem do Ruska, abych si vyměnil názory na situaci na Korejském poloostrově, která je jedním z nejaktuálnějších mezinárodních problémů, a abych posoudil metody mírového urovnání této otázky a vyměnil si názory na rozvoj našich dvoustranných styků v souladu s potřebami nového století," citovala ruská agentura TASS slova Kim Čong-una. Jednání bylo podle něj "užitečné a konstruktivní". Kim doufá, že ve stejném duchu bude v budoucnu pokračovat.

Podle Putina se státníci dotkli dějin vzájemných vztahů. "Samozřejmě jsme hovořili o situaci na Korejském poloostrově a vyměnili jsme si názory na to, co je třeba udělat pro perspektivy jejího zlepšení," konstatoval ruský prezident.

Severní Korea potřebuje v procesu denuklearizace bezpečnostní záruky, řekl po jednání Putin. Nejdřív je však potřeba zvýšit vzájemnou důvěru.

Podle ruských novinářů trvala beseda jen za účasti tlumočníků dvě hodiny, i když pro ni bylo v programu severokorejského diktátora vyhrazeno 50 minut.

Diskuse s Kimem se týkala mezinárodních sankcí, vztahů Severní Koreje s USA a denuklearizace Korejského poloostrova, řekl prezident. Přístupy Ruska a Spojených států k řešení korejského problému jsou "do jisté míry" stejné. Moskva i Washington jsou pro úplnou denuklearizaci poloostrova. Ve světě je ale podle ruského vůdce zapotřebí obnovit situaci, kdy se vše bude rozhodovat podle mezinárodního, nikoli pěstního práva.

Putin ocenil, že KLDR se snaží zlepšit vztahy se Spojenými státy.

Putin podle TASSu na úvod vyjádřil naději, že schůzka pomůže urovnat situaci na Korejském poloostrově. „Jsem přesvědčen, že vaše dnešní návštěva Ruska poslouží rozvoji dvoustranných vztahů a umožní lépe pochopit, jakými způsoby můžeme zvládnut situaci na Korejském poloostrově, co můžeme udělat společně a co může Rusko udělat pro to, aby podpořilo právě probíhající procesy,“ řekl Putin. „Přirozeně vítáme vaše úsilí rozvíjet mezikorejský dialog a normalizovat severoamericko-korejské vztahy,“ dodal.

Foto: Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin přivítal ve Vladivostoku severokorejského diktátora Kim Čong-una.

„Co se týká dvoustranných vztahů musíme toho hodně udělat pro rozvoj obchodních a hospodářských vztahů a rozvíjet humanitární kontakty,“ řekl dále ruský prezident.

Kim Putinovi poděkoval, že přijel až do Vladivostoku

Kim zmínil „hluboké kořeny“ přátelských vztahů mezi Ruskem a KLDR: „Chci vám poděkovat, drahý prezidente, že jste mne pozval, a navzdory vašemu mimořádně zaplněnému programu jste mě přijal a cestoval jste tisíce kilometrů, abyste sem dorazil a setkal se se mnou.“

Schůzka je především snahou obnovit vztahy mezi KLDR a Ruskem, které v posledních dekádách ochladly. Jde o jeho první návštěvu Ruska od roku 2011, kdy stanul v čele KLDR. Putin při návštěvě připomněl, jak byl za vlády jeho otce Kim Čong-ila v Severní Koreji. Ten v roce 2002 také navštívil Vladivostok. Sovětský svaz přitom na konci druhé světové války osvobodil Severní Koreu a sovětští piloti bojovali za korejské války na straně KLDR. Po smrti Stalina a odhalení kultu osobnosti ale vztahy trochu ochladly, i když Pchjongjang vždy lavíroval mezi Moskvou a Pekingem

Foto: Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin přivítal ve Vladivostoku severokorejského diktátora Kim Čong-una.

Podle agentury Reuters bude Kim u hlavy ruského státu pravděpodobně hledat podporu při rozhovorech o jaderném odzbrojení s USA, které podle některých komentářů uvízly ve slepé uličce.

Moskva si na oplátku zřejmě slibuje získat výraznější pozici při úsilí o urovnání situace na Korejském poloostrově.

Reklama

Související články

Kim je otevřený třetímu summitu s Trumpem

Severokorejský vůdce Kim Čong-un je připraven na třetí summit s Donaldem Trumpem, pokud Spojené státy budou do konce letošního roku schopny nabídnout podmínky...

Výběr článků

Načítám