Hlavní obsah

Putin hodil Zelenskému první klacek pod nohy, lidem z Donbasu usnadnil ruské občanství

– Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, který dává právo obyvatelům „řady okresů na jihovýchodě Ukrajiny” získat ruské občanství ve zjednodušeném řízení. Udělal to už 29. března, ale agentura TASS o tom informovala až ve středu poté, co byl na Ukrajině zvolen novým prezidentem Volodymyr Zelenskyj. Komplikuje mu to jeho snahu ukončit konflikt na Donbasu.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Ukrajina Putinův krok označila za agresi a stěžovala si Radě bezpečnosti OSN. Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin na twitteru napsal, že rozhodnutí Kremlu je pokračováním ruské agrese a vměšováním do vnitřních ukrajinských záležitostí. "Je to nová etapa okupace Donbasu," napsal ministr. "Rusko vás zbavilo přítomnosti, a teď vás chce zbavit budoucnosti," varoval obyvatele povstaleckých regionů.

Podle Putinova dekretu, který se údajně opírá o všeobecně uznávané zásady a normy mezinárodního práva, jsou ruské úřady povinny žádost o občanství vyřídit ve lhůtě do tří měsíců. Podat žádost mohou občané obývající „jednotlivé okresy Doněcké a Luhanské oblasti Ukrajiny“ v případě předložení všech potřebných a celkem početných dokumentů zahrnujících průkaz totožnosti, potvrzení místa bydliště a změny jména a příjmení (na ruské) i dokument umožňující získat občanství jiného státu, čímž je zřejmě myšleno zřeknutí se ukrajinského občanství.

Povinnost pro lidi uvažující rusky, zní z Kremlu

Oblasti, kterých se dekret týká, nebyly specifikovány, ale podle dřívějších zpráv ruského tisku jde o regiony ovládané proruskými separatisty. List Kommersant o dekretu informoval už v polovině dubna. Napsal, že ruské regiony sousedící s povstaleckými oblastmi Donbasu se připravují na příliv nových ruských občanů. V Rostově na Donu, ležícím nedaleko ukrajinských hranic, v polovině března otevřeli nový migrační úřad ministerstva vnitra a nová infrastruktura pro migranty se buduje i v dalších ruských pohraničních městech.

Putinovo rozhodnutí v rozhovoru pro TASS komentoval kremelský poradce Vladislav Surkov, jeden z hlavních architektů ruské politiky vůči Ukrajině: „Je to krajně významná událost pro občany Doněcké a Luhanské lidové republiky. Je to povinnost Ruska vůči lidem hovořícím a uvažujícím rusky, kteří se teď dostali do tíživé situace kvůli represivním akcím kyjevského režimu... S ruským pasem se budou cítit svobodnější a bezpečnější.”

První problém pro Zelenského

Rusko tak dostalo pod tlak nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který se snaží ukončit jazykové spory a sám promluvil nejen ukrajinsky, ale i rusky, což mnohé ukrajinské nacionalisty pobouřilo.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova bude Putin budovat vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou v závislosti na slovech a činech nového prezidenta Zelenského.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský herec a politik Volodymyr Zelenskyj komentuje první odhady výsledků voleb

„Jako člověk, který určuje zahraniční politiku ruského státu včetně politiky vůči Ukrajině, bude ruský prezident v každém případě budovat své vztahy s ukrajinským vedením právě na základě konkrétních slov a činů (Zelenského),“ uvedl mluvčí.

Ruské vedení zatím změny v Kyjevě nekomentovalo. Putin Zelenskému ke zvolení neblahopřál. Zelenského poradci dali opakovaně najevo, že by neměl nový ukrajinský prezident jednat s Putinem přímo, ale zprostředkovaně přes USA, a neměl by se scházet ani s vedením separatistů.

V části Doněcké oblasti kontrolované povstalci žije podle ruského tisku 2,3 milionu lidí, v Luhanské oblasti necelého půldruhého milionu.

Zjednodušený režim získání ruského pasu využívají už obyvatelé Podněstří, separatistické moldavské enklávě osídlené většinovými Rusy.

Reklama

Související témata:

Související články

Prezidentem Ukrajiny bude herec Zelenskyj

Vítězem prezidentských voleb na Ukrajině se stal populární herec Volodymyr Zelenskyj. Po sečtení téměř 75 procent hlasovacích lístků získal 73 procent hlasů....

Výběr článků

Načítám