Hlavní obsah

Bratr teroristy Meraha, který zabíjel v Toulouse, dostal 30 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Abdelkader Merah, bratr islamistického teroristy Mohameda Meraha, který v březnu 2012 zavraždil v oblasti Toulouse na jihu Francie sedm lidí, byl odsouzen k 30letému vězení. Rozhodl o tom v pátek v Paříži odvolací soud.

Foto: France 2 Television/Handout , Reuters

Nedatovaný snímek Mohammeda Meraha, který zveřejnila francouzská televize.

Článek

Soud shledal bratra teroristy vinným z členství v teroristické organizaci, a navíc ho uznal vinným ze spoluúčasti na sedmi vraždách, uvedla rozhlasová stanice France Info.

Odvolací proces s Abdelkaderem Merahem trval od konce března. Už před dvěma roky prvoinstanční soud Abdelkadera potrestal dvaceti lety vězení za zločinné spolčení s bratrem, neuznal ho ale vinným z přímé pomoci při zločinu.

Jen pokrčil rameny

Šestatřicetiletý Merah podle agentury AFP přijal verdikt pokrčením ramen. V soudní síni bylo ticho, pouze příbuzní obětí neudrželi slzy.

Hlavním bodem odvolacího řízení bylo určit přesnou roli, jakou Abdelkader hrál ve vraždách, jež spáchal jeho mladší bratr sám. Obžaloba, která Abdelkadera Meraha označila za „mentora” džihádisty z Toulouse, trvala na tom, že úloha staršího ze sourozenců v zabíjení byla daleko závažnější, a žádala proto pro něj doživotní vězení.

Abdelkader tvořil bratrovi zázemí a například mu pomáhal ukrást skútr, který vrah pak využíval ke svým útokům.

Mohamed Merah před sedmi lety v oblasti Toulouse během několika dnů zavraždil tři vojáky, tři židovské děti a jednoho učitele židovské školy. Policie třiadvacetiletého pachatele nakonec zabila při přestřelce, když se ukryl v jednom bytu v Toulouse.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám