Hlavní obsah

Volby ve Finsku vyhráli „o prsa” sociální demokraté před pravicovými populisty

– Helsinky

Předčasné parlamentní volby ve Finsku vyhráli sociální demokraté před pravicově populistickou Stranou Finů, napsala agentura DPA. Z neoficiálních výsledků vyplývá, že strana vedená Antttim Rinnem zvítězila se 17,7 procenta hlasů, protiimigrační Strana Finů získala 17,5 procenta. Na třetím místě je Národní koaliční strana se ziskem 17 procent.

Foto: Antti Aimo-Koivisto, ČTK/AP

předseda finských sociálních demokratů Antti Rinne

Článek

„Takový výsledek jsem nikdy nečekal. Upřímně, nikdo z nás takový výsledek neočekával,“ komentoval výsledek voleb Jussi Halla-aho, předseda Strany Finů. V jejím čele je od roku 2017 a patří k zastáncům tvrdé linie. Prosazuje zpřísnění protiimigrační politiky a vystoupení Finska z EU.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Šéf Strany Finů Jussi Halla-aho (vlevo), tajmnice strany Riikka Slungaová-Poutsalová a manažer kampaně Ossi Sandvik po vyhlášení výsledků.

Volební výsledek Strany Finů nahrává podle politických analytiků evropským pravicovým populistům před volbami do evropského parlamentu. Finská protiimigrační strana chce  s německou AfD a italskou Ligou severu vytvořit novou alianci pravicových populistů v Evropském parlamentu.

Strana Finský střed premiéra Juhy Sipiläho se umístila se ziskem 13,8 procenta až na čtvrtém místě. Zeleným dalo hlas 11,5 procenta voličů, což je stejný výsledek jako při posledních parlamentních volbách v roce 2015.

Komplikace s vládou 

Nedělních předčasných voleb mělo zúčastnit 72 procent lidí, účast tedy byla o něco vyšší než při předchozích volbách.

Sestavování vlády ale podle DPA nebude jednoduché. Během předvolební kampaně všechny hlavní strany uvedly, že se Stranou Finů spolupracovat nebudou. Může se proto opakovat podobná situace jako nedávno ve Švédsku, kde ve volbách loni v září také výrazně bodovala protiimigrační strana (Švédští demokraté), která skončila třetí.

Tradiční politické strany se pak snažily sestavit vládu bez této strany, což se povedlo až za čtyři měsíce, kdy dosavadní premiér a šéf sociálních demokratů Stefan Löfven vytvořil menšinový kabinet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám