Hlavní obsah

Chlapec, který zavolal pomoc z hořícího autobusu, dostane italské občanství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináctiletý Egypťan Ramy Šiháta, jenž jako první zavolal telefonem pomoc z autobusu, který minulý týden řidič unesl i s 51 dětmi, dostane italské občanství. Řekl to v úterý podle agentury ANSA italský ministr vnitra Matteo Salvini. Chlapec se narodil už v Itálii rodičům, kteří přišli z Egypta, podle zákona by ale mohl o italské občanství požádat nejdřív v 18 letech.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Ohořelá kostra autobusu, ve kterém Senegalec Ousseynou Sy unesl 51 dětí a pak jej zapálil.

Článek

„Ramy dostane občanství, protože je jako můj syn a prokázal, že chápe hodnoty této země. Ministr sice musí respektovat zákon, ale dovedné a odvážné činy mohou zákon převýšit," řekl Salvini.

Chlapci se podařilo před únoscem ukrýt svůj mobilní telefon. Posléze předstíral, že se modlí, ve skutečnosti ale telefonoval svému otci. Pak volal i na policii.

Zalarmovaným policistům se podařilo autobus lokalizovat, upoutat pozornost řidiče a děti evakuovat zadními dveřmi. V tu chvíli už autobus hořel.

Salvini, šéf protiimigrační Ligy, se ohledně udělení občanství vždy opatrně odvolával na nezbytné procedury. Zcela odmítl debatu o zákoně ius soli, tedy právu místa, podle nějž by občanství automaticky získávaly děti imigrantů narozené v Itálii.

Během prověřování Ramyho rodiny vyšlo najevo, že jeho otec Chálid měl několikrát v minulosti problém se zákonem: pobýval v Itálii nelegálně, v roce 1999 byl obviněn z loupeže a také se vydával za veřejného činitele. Za žádný z přečinů ale nebyl odsouzen.

Útočník o občanství asi přijde

Muž původem ze Senegalu, který autobus s dětmi unesl, Ousseynou Sy, už italské občanství v minulosti získal, oženil se s Italkou a má s ní dvě děti. Nyní je rozvedený. Po činu mu hrozí, že o občanství přijde.

Únos spáchal na vlastní pěst, prý ho k němu dohnala imigrační politika současné vlády. Upozorňoval především na vysoký počet obětí při přeplouvání Středozemního moře. Přeje si, aby Afričané neopouštěli černý kontinent a netopili se cestou do Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám