Hlavní obsah

Finského ministra napadl na shromáždění odpůrce přistěhovalectví

Člen finské vlády byl v neděli během setkání s voliči napaden agresivně se chovajícím mužem, ale vyvázl bez úhony. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na policejní komuniké.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Útočníka zpacifikovala ochranka.

Článek

To dotyčného ministra nejmenovalo, avšak podle fotoreportéra, který z akce pořizoval snímky, se terčem výhrůžek stal ministr zahraničí Timo Soini, dodala.

Finské ministerstvo zahraničních věcí se zatím k incidentu nevyjádřilo, Soiniho mluvčí prosbu o komentář odmítla. Ani policie, ani finská média nenaznačila, že by útočník byl ozbrojen.

Agresivní muž chrlící výhrůžky se podle policie pokusil přistoupit k ministrovi během mítinku na farmářském trhu ve čtvrti Korso ve městě Vantaa, ležícím severně od Helsinek. Útočníka, který měl na sobě tričko se znakem pravicového spolku zaměřeného proti přistěhovalectví Soldiers of Odin (Ódinovi vojáci), zpacifikovali podle serveru Yle.fi muži z bezpečnostní služby.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Finský ministr zahraničí Timo Soini

Soini řekl přihlížejícím, že jeho strážci zadrželi muže, který se jej pokusil udeřit. Incident ministrovi nezabránil pokračovat v získání voličů.

Finové budou volit nový parlament v polovině dubna.

Ve Finsku jsou útoky na politiky vzácné, poznamenal server a připomněl, že v roce 2012 na mítinku v Turku vytáhl jistý muž s osobními problémy nůž na premiéra Jyrkiho Katainena. O tři roky později útočník v Tampere polil tehdejšího ministra financí Alexandra Stubba; později mu musel zaplatit čistírnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám