Hlavní obsah

Po útoku v Utrechtu vyhráli volby v Nizozemsku pravicoví populisté

Haag

Po útoku se třemi mrtvými v nizozemském Utrechtu, ze kterého je podezřelý 37letý Turek Gökmen Tanis, zvítězila nečekaně ve středečních provinčních volbách v Nizozemsku nová pravicová populistická strana Fórum pro demokracii. Výsledky těchto voleb také určují složení horní komory parlamentu, kde ztratila vládní koalice premiéra Marka Rutteho většinu.

Záznam: Záběry z místa činu v UtrechtuVideo: AP

 
Článek

Podle předběžných výsledků provinčních voleb získalo euroskeptické Fórum pro demokracii, které v roce 2016 založil novinář Thierry Baudet, největší počet hlasů a podle nynějších propočtů by mělo v 75členné První komoře obsadit stejný počet křesel jako Rutteho liberální Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD). Fórum pro demokracii dosud mělo jen dvě křesla vzešlá z parlamentních voleb v roce 2016.

Foto: Twitter/Politie Utrecht

Kvůli střelbě v Utrechtu policie hledá Turka Gökmana Tanise.

Rutteho koalice proto bude muset hledat podporu u nekoaličních stran, zejména mezi sílícími zelenými a socialisty, aby získala První komoru pro schvalování zákonů.

Šestatřicetiletý Baudet po zveřejnění předběžných výsledků před svými stoupenci prohlásil, že arogance elit byla potrestána. „Stojíme na troskách něčeho, co kdysi byla nejkrásnější civilizace na světě,” prohlásil. Podobě jako americký prezident Donald Trump se Baudet staví proti přistěhovalectví a zdůrazňuje, že je Nizozemsko na prvním místě. Baudet je proti euru a domnívá se, že Nizozemsko by mělo opustit Evropskou unii.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Nizozemský premiér Mark Rutte (vpravo) a ministr spravedlnosti Ferdinand Grapperhaus položili květiny na místě útoku v Utrechtu

Výsledek ukazuje trvalou sílu pravicového populismu v Nizozemsku. Podle Reuters straně možná pomohl i útok v Utrechtu. Volby se konaly pouhé dva dny poté, co byl zadržen Turek podezřelý ze zastřelení tří lidí v tramvaji. Motiv jeho činu je nejasný, vyšetřovatelé se ale stále více kloní k tomu, že šlo o teroristický útok. Baudet pokračoval v předvolební kampani i poté, co ji ostatní strany zastavily po pondělním útoku v Utrechtu, který přičítá údajně laxní přistěhovalecké politice vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám