Hlavní obsah

Střelba v Utrechtu byl nejspíš terorismus, míní nizozemská policie

Vyšetřovatelé pondělní střelby v nizozemském Utrechtu se přiklánějí k verzi, že šlo o teroristický útok, napsal v úterý server týdeníku Focus. Spojitost mezi útočníkem a oběťmi, která by potvrzovala verzi činu z vášně, zatím nenašli. Variantu teroristického činu má podle Focusu potvrzovat i dopis, který policie nalezla ve voze, v němž pachatel z místa činu uprchl.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Růže položená u tramvaje v nizozemském Utrechtu, kde se odehrála v pondělí střelba.

Článek

K útoku došlo v pondělí dopoledne. Muž v tramvaji vytáhl pistoli a začal pálit. Svědci uvedli, že se nejprve zaměřil na jednu ženu a potom na skupinu lidí, kteří se jí snažili pomoci.

Útok si vyžádal tři oběti a pět zraněných, z nichž tři jsou v kritickém stavu.

Po incidentu muž z místa utekl. V pondělí večer byl dopaden podezřelý 37letý Gökmen Tanis, muž tureckého původu a s kriminální minulostí.

Vzhledem k tomu, že se Tanis narodil v Turecku, se případem zabývá také turecká tajná služba.

Nizozemská policie zadržuje nyní v souvislosti s pondělní střelbou Tanise a ještě jednoho podezřelého. V jakém jsou vztahu, zatím není jasné.

Dva další muže, kteří byli zadrženi v pondělí odpoledne, policie propustila během úterního dopoledne.

V Nizozemsku jsou během úterý k uctění památky obětí staženy vlajky na půl žerdi. Královská zástava byla na znamení smutku doplněna černou stuhou, napsala agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník střílel v tramvaji v UtrechtuVideo: Reuters

Turecká tisková agentura DHA oslovila otce zadrženého Gökmena Tanise. Jeho výpověď ale případ příliš neosvětlila.

„Se synem jsem se neviděl 11 let a během této doby jsme spolu neudržovali žádný kontakt. Tehdy jsem na něm žádné agresivní sklony nepozoroval, ale 11 let je 11 let a kdoví, co se za tu dobu mohlo stát,“ řekl.

Tanisův otec se vrátil do Turecka v roce 2008. Jeho manželka, s níž se rozvedl, a syn zůstali v Nizozemsku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám