Hlavní obsah

Slovenská policie zabavila strom, sloužil vrahovi Kuciaka k nácviku střelby

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie na Slovensku při vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové zabavila také strom. Vrah na něm údajně trénoval střelbu. Vražedná zbraň se stále nenašla.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hrob Jána Kuciaka v obci Štiavnik na severu Slovenska

Článek

I když se zbraň nenašla, jak uvedl minulý týden prokurátor speciální prokuratury, který zůstal v anonymitě, vyšetřovatelé disponují důkazy, o jakou zbraň a střelivo se jednalo.

„Zbraň i střelivo byly upravené,“ řekl prokurátor. Vyšetřovatelé údajně vědí i to, kdo a jak se zbraně zbavil.

Prokurátor rovněž potvrdil zásah u obce Dedina Mládeže u Kolárova na jihu Slovenska, kde policie před časem objevila strom, na němž vrah údajně trénoval střelbu.

Policie našla strom za pomoci detektoru kovů, hasiči ho vyřízli a kmen putoval na expertizu. „Tento úkon byl vykonán a jeho výsledky jsou součástí vyšetřovacího spisu,“ konstatoval prokurátor.

Zbraň z Maďarska

Televize Markíza zjistila, že vražednou zbraň pachatelé získali z maďarské obce Zebegény. Koupi zprostředkoval jeden z obviněných Zoltán Andruskó a obchod nakonec uskutečnil Tomáš Szabó, který měl být střelcem. „Policie zachytila telefonáty mezi ním a prodejcem,“ uvedla televize.

Právě Szabó měl u zmíněného stromu cvičit střelbu. Na toto místo měl policisty upozornit Andruskó, který ve vazbě začal spolupracovat s vyšetřovateli.

„Jeden z obviněných z vraždy vypověděl, že zbraň získal od L. K. z obce Zebegény,“ uvedl maďarský server hvg.hu. „Při domovních prohlídkách a prohlídkách nebytových prostor byly zadrženy počítače a mobilní telefony,“ uvedl dále hvg.hu.

Kuciaka a Kušnírovou zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Z účasti na vraždě byli loni koncem září obviněni tři muži a jedna žena z jižního Slovenska. Szabó měl být střelcem, který oba mladé lidi zastřelil, Miroslav Marček figuruje ve spisu jako řidič, který vraha přivezl na místo činu, Andruskó měl být zprostředkovatelem a Alena Zsuzsová měla být objednavatelkou vraždy.

Prokurátor podal návrh na prodloužení vazby pro čtyři obviněné o dalších sedm měsíců.  

Foto: Repro Aktuality.sk

Ján Kuciak

Z objednávky vraždy novináře byl letos v březnu obviněn kontroverzní podnikatel Marian Kočner, který figuruje v tzv. mafiánských seznamech a je ve vyšetřovací vazbě kvůli podezření z podvodu. Kuciak psal o podivných Kočnerových transakcích a podnikatel mu za to vyhrožoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám