Hlavní obsah

Zadrželi Turka podezřelého ze střelby v Utrechtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Utrecht
Aktualizováno

Nizozemská policie zadržela v pondělí večer sedmatřicetiletého Gökmena Tanise. Muž narozený v Turecku je podezřelý ze střelby ve městě Utrecht, sdělil Rob van Bree z policie v Utrechtu. Server týdeníku Focus napsal bez dalších podrobností, že policie zadržela v pondělí navečer také Tanisova bratra a ještě dalšího podezřelého. V jakém vztahu je ke Gökmenu Tanisovi, zatím není jasné, napsal Focus.

Foto: Twitter/Politie Utrecht

Kvůli střelbě v Utrechtu policie hledá Turka Gökmana Tanise.

Článek

Motiv pondělního incidentu zatím není jasný. Policisté považují terorismus zatím za jeden z možných motivů, druhým by mohl být zločin z vášně. Podle očitých svědků totiž pachatel mířil na ženu, kterou podle všeho znal, a na lidi, kteří se jí snažili pomoci.

Střelba má tři oběti a pět zraněných, z nichž tři jsou v kritickém stavu.

Incident vypadal podle svědků jako v americkém westernu. Střelec se nejprve v tramvaji zaměřil na jednu ženu a potom na skupinu lidí, kteří se jí snažili pomoci. „Vypadalo to, jako když chce znovu útočit, nebo spíše útočit na ty, kteří jí pomáhali,“ popsal Daan Molenaar situaci. Mezitím se podle jeho slov lidé snažili najít úkryt za zaparkovanými automobily. „Vypadalo to jako v americkém westernovém filmu,“ dodal.

Záznam: Záběry z místa činu v UtrechtuVideo: AP

Tanis je policistům dobře znám, na kontě má nejrůznější trestné činy. V roce 2012 se vloupal do nákladního auta, v prosinci 2013 byl usvědčen z pokusu o vraždu, měl střílet v jednom bytovém domě. V květnu 2014 měl mít na svědomí krádeže v Utrechtu.

V říjnu 2014 měl napadat policisty a plivat na ně. V listopadu 2014 se dostal do křížku se zákonem kvůli jízdě v opilosti. V říjnu 2015 zdemoloval policejní celu a je také stíhán za znásilnění, kterého se měl dopustit v roce 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám