Hlavní obsah

Vloupání, násilí, krádeže. Turek podezřelý ze střelby v Utrechtu je policii dobře znám

Utrecht
Aktualizováno

Turek Gökmen Tanis (37), který je podezřelý z pondělní střelby v nizozemském Utrechtu, má bohatý trestní rejstřík, uvedlo rádio NOS. Policie proto varovala občany, aby se k němu nepřibližovali a nesnažili se ho dopadnout. Server týdeníku Focus napsal bez dalších podrobností, že policie zadržela v pondělí navečer Tanisova bratra.

Záznam: Záběry z místa činu v UtrechtuVideo: AP

 
Článek

Tanis je policistům dobře znám, na kontě má nejrůznější trestné činy. V roce 2012 se vloupal do nákladního auta, v prosinci 2013 byl usvědčen z pokusu o vraždu, měl střílet v jednom bytovém domě. V květnu 2014 měl mít na svědomí krádeže v Utrechtu.

V říjnu 2014 měl napadat policisty a plivat na ně. V listopadu 2014 se dostal do křížku se zákonem kvůli jízdě v opilosti. V říjnu 2015 zdemoloval policejní celu a je také stíhán za znásilnění, kterého se měl dopustit v roce 2017.

Foto: Twitter/Politie Utrecht

Kvůli střelbě v Utrechtu policie hledá Turka Gökmana Tanise.

Policisté považují terorismus zatím za jeden z možných motivů, druhým by mohl být zločin z vášně. Podle očitých svědků totiž pachatel mířil na ženu, kterou podle všeho znal, a na lidi, kteří se jí snažili pomoci.

Ve zvýšené pohotovosti kvůli útoku v Utrechtu jsou i policisté v okolních zemích - Německu a Belgii. Střelba si vyžádala tři mrtvé a pět zraněných.

Reklama

Výběr článků

Načítám