Hlavní obsah

Střelec útočil v Utrechtu, je na útěku

Amsterdam
Aktualizováno

Policie zasahuje v nizozemském městě Utrecht, kde byla ohlášena střelba. Podle svědků střelec zaútočil v tramvaji. Veřejná stanice NOS uvedla, že střelec utekl a policie po něm zahájila rozsáhlé pátrání. Střelba si vyžádala nejméně jednoho mrtvého. Ve městě a okolí byl zvýšen stupeň teroristické hrozby na nejvyšší. Radnice vyzvala obyvatele, aby neopouštěli domovy.

Živě: Záběry z místa činu v UtrechtuVideo: AP

 
Článek

Není jasné, zda útočník byl jeden, nebo jich bylo několik. Svědci mluví o tom, že od ležící oběti viděli prchat několik lidí.

Střílet se začalo v 10:45 v tramvaji, uvedla policie s tím, že na místo byla vyslána záchranářská helikoptéra. Mluvčí policie Joost Lanshage dodal, že nasazeny byly tři záchranářské vrtulníky, které monitorují situaci.

Foto: AP

Místo činu v Utrechtu

Úřady na místo vyslaly protiteroristickou jednotku, napsal portál ad.nl. Policie uvedla, že prošetřuje „možný teroristický motiv“. V Utrechtu a okolí byl až do 18. hodin zvýšen stupeň teroristické hrozby na nejvyšší, uvedla BBC.

Policie zatím nikoho nezadržela, soustředí se na pátrání po pachateli nebo pachatelích, dodal mluvčí. Při pátrání se zaměřuje na červené auto, jímž zřejmě pachatel ujel. Před jednou z budov poblíž místa incidentu se asi dvě hodiny po střelbě shromáždilo velké množství policistů.

Podle svědků vytáhl muž v tramvaji pistoli a začal pálit po lidech. Místní stanice RTV uvedla, že se střílelo v tramvaji na náměstí 24. října na západě města.

Foto: Twitter/ Yelle Tielman

Místo střleby v nizozemském Utrechtu

Podle svědka se zřejmě střílelo i na náměstí. Jimmi de Kostner, který žije poblíž místa činu, řekl RTV, že bylo vypáleno několik ran: „Stál jsem na světlech na náměstí 24. října a viděl na zemi ležet ženu mezi 20 a 35 lety. V tu chvíli jsem slyšel tři rány - bang bang bang. K ženě spěchali čtyři lidé a snažili se ji odvléct. Zase jsem slyšel bang bang bang.”

Dodal, že situace byla velmi chaotická a necítil se bezpečně. Žena podle něj křičela „Nic jsem neudělala”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník střílel v tramvaji v UtrechtuVideo: Reuters

Dopravní podnik v Utrechtu uvedl, že provoz všech tramvají byl přerušen. Uzavřeny jsou také školy a mešity, které byly evakuovány.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Tramvaj nizozemském Utrechtu, v níž útočník střílel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám