Hlavní obsah

Britové flirtují s katastrofou, komentují média dění kolem brexitu

Flirt s katastrofou, nekonečná politika chaosu, únava. Těmito slovy hodnotí evropská média úterní rozhodnutí Dolní sněmovny znovu odmítnout brexitovou dohodu, kterou s Bruselem vyjednala britská premiérka Theresa Mayová. Ve Spojeném království nevládne ani panika, ani frustrace, ale únava, napsal italský list Corriere della Sera.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Odpůrci brexitu demonstrují před britským parlamentem

Článek

„Není to panika, není to hněv, není to ani frustrace. To, co je v Londýně cítit, je únava,“ píše Corriere della Sera. Britská vláda podle deníku neví, co má dělat. Řada komentátorů označila úterní hlasování o brexitové dohodě za frašku, „ale fraška nutí lidi smát se a smích je to poslední, na co teď ve Spojeném království mají lidé chuť“.

Spíše než fraškou je podle Corriere della Sera aktuální brexitový vývoj psychologickým dramatem. „Mnoho lidí - většina - si nyní uvědomuje, že je v roce 2016 podvedli,“ dodává list s odkazem na referendum o brexitu.

Politika chaosu

Odložení termínu britského odchodu z EU by podle rakouského listu Kurier bylo jen pokračováním nekonečné politiky chaosu. „A dost... Odchod. A sice hned. Ať už to stojí cokoli,“ napsal rakouský list Kurier. „Zní to sice radikálně, ale odložení brexitu by bylo jen pokračováním nekonečné politiky chaosu,“ dodal.

Poučením z vývoje v Británii posledních let je podle něj to, že v Londýně jsou u moci většinou političtí egomaniaci. „Pokračování v salámové metodě by napáchalo nakonec ještě větší škody,“ napsal Kurier. „Trvající nejistota neničí jen britské hospodářství a společnost, ale zatěžuje stále více i polevující růst ve zbytku Evropy,“ doplnil belgický list De Standaard.

Pekelné těžkosti odchodu z EU

Pro nizozemský list De Telegraaf jsou zjevnými alternativami dalšího vývoje v Británii předčasné volby a nové referendum, přičemž první z možností považuje list za pravděpodobnější. Španělský list La Vanguardia ocenil úsilí Theresy Mayové, které premiérka vynaložila na záchranu své dohody. „Na někoho, kdo je tak robotický a bez fantazie, to byl gigantický výkon,“ napsal deník.

Podle polských novin Rzeczpospolita britský příklad ukazuje, jak „pekelně“ těžké je z EU odejít. „Ne proto, že by (EU) chtěla odcházejícího potrestat..., ale proto, že mnoholeté členství v EU vytváří síť vazeb a závislostí, které je téměř nemožné rozpustit,“ uvedl list.

Oznámená katastrofa

„Evropští partneři Spojeného království nenesou na brexitovém chaosu vinu... Brexit byl od počátku předem oznámenou katastrofou. Projekt anglických nacionalistů, který podpořily lži a peníze z nejasných zdrojů,“ napsal švýcarský list Der Tages-Anzeiger.

Server Spiegel Online píše, že britští poslanci flirtují s katastrofou a nikdo nyní neví, co se bude dít dál. I když britský parlament odmítne brexit bez dohody a podpoří prodloužení doby na vyjednávání, žádný ze zásadních problémů to samo o sobě nevyřeší.

„Přesvědčivé východisko už neexistuje,“ míní také komentátor veřejnoprávní televize ARD, podle něhož spory o brexit ostrovní zemi uvrhly do krize. Britové sice v roce 2016 hlasovali pro vystoupení z Evropské unie, pak „se ale ukázali zcela neschopni toto vystoupení proměnit ve skutečnost“.

Reklama

Výběr článků

Načítám