Hlavní obsah

Venezuela vyhostila německého velvyslance

Caracas

Venezuelská vláda prohlásila ve středu Daniela Krienera, německého velvyslance v zemi, za osobu nežádoucí. Důvodem je „opakované vměšování do vnitřních záležitostí Venezuely,” oznámil ministr zahraničí Jorge Arreaza.

Foto: Carlos Jasso, Reuters

Šéf venezuelské opozice Juan Guaidó na letišti

Článek

Přidělení statusu „persona non grata“ tedy „osoba nežádoucí“ znamená, že země nepovoluje vstup dané osoby na své území, respektive že požaduje, aby jej okamžitě opustila.

Podle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích z roku 1961 má též každá země právo kdykoliv a bez udání důvodu přidělit status nežádoucí osoby kterémukoliv diplomatovi (což ovšem může dotčená země chápat jako nepřátelské či provokativní jednání).

Foto: Marco Bello, Reuters

Německý velvyslanec ve Venezuele Daniel Martin Kriener

Kriener byl jedním ze čtyř velvyslanců, kteří v pondělí čekali na letišti v Caracasu na předáka opozice a prozatímního prezidenta Juana Guaidóa, který se po více než týdnu vracel ze zahraničí. Návrat Guaidóa se očekával s napětím. Nebylo totiž jasné, zda autoritářský prezident Nicolás Maduro nechá svého hlavního politického soka zatknout, či zda ho vůbec pustí do země.

Nestalo se nakonec nic z toho.

Soud totiž koncem ledna vydal předběžné opatření, jímž na žádost prokurátora obstavil Guaidóvi účty a zakázal mu vycestovat ze země. „Nemůže si jen tak odejít a zase přijít. Justice mu zakázala opustit zemi a já zákony respektuji,“ řekl Maduro krátce před návratem svého politického rivala.

Přítomnost diplomatů měla Madurovu režimu zabránit v odvetných opatřeních. Německo stejně jako Evropská unie včetně ČR uznaly Juana Guaidóa za prezidenta Venezuely.

Reklama

Výběr článků

Načítám