Hlavní obsah

V Británii se koupou v Atlantiku. Do Evropy se ale už žene prudký déšť a silný vítr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí rozdělilo Evropu na dvě odlišné části. Zatímco na západě si lidé užívali sluníčka a téměř letních teplot, na východě mrzlo a padal sníh. Mohlo za to postavení tlakové výše, kdy na východ a jih Evropy proudil chladný vzduch, uvedla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Série tlakových níží, které dorazí do Evropy o víkendu, s sebou přinesou vydatný déšť, bouře a vichr o rychlosti až 110 km/h.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Teploty v Paříži vyšplhaly na 21 stupňů Celsia, v Bruselu naměřili o stupínek méněVideo: Reuters

 
Článek

Francie má za sebou nejteplejší únorový den od začátku vedení meteorologických statistik. Ve středu podle meteorologické služby Météo-France byla naměřena průměrná maximální teplota po celé zemi 21,3 stupně Celsia. Padl tak rekord z roku 1960, kdy dosáhla teplotní maxima v průměru na hodnotu 20,2 stupně.

Foto: Bob Edme, ČTK/AP

Pláž ve francouzském Biarritzu, kde si lidé na konci února užívali slunečného počasí.

Nejvyšší teploty v rámci Francie naměřili v obci Aicirits na jihozápadě, kde se teploměry zastavily na hodnotě 28,1 stupně Celsia. Ve vesnici Eus ve východním podhůří Pyrenejí pak byla zaznamenána teplota jen o čtyři desetiny stupně nižší.

Mimořádně teplé počasí zažívá také Velká Británie. V centrálním Walesu bylo 20,6 stupně, což je nejvyšší teplota, která kdy byla v zimních měsících ve Velké Británii naměřena. Padl dosavadní absolutní rekord 19,7 °C ze 13. února 1998.

Foto: Rebecca Naden, Reuters

Děti si hrají v moři ve Walesu. V Británii není koupání v moři úplně obvyklou činností, přesto teploty dovolily vlézt do moře už koncem února.

Rozdíly mezi východem a západem byly patrné také v Česku. Nejteplejším místem byl Žatec, jehož teploměr ukazoval 14,2 °C, zato třeba Strážnice na jihu Moravy v tutéž dobu registrovala 3,0 °C, píše Meteopress.

Změnu přinese víkend

Změnu charakteru evropského počasí přinese série tlakových níží, které s sebou přinesou vydatné srážky a silný vítr. „V Česku nastane změna už v pátek, kdy přes naše území přejde studená fronta. Ochladí se a začne pršet. Další ochlazení přijde v neděli,“ uvedla Honsová.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Teploty v Paříži vyšplhaly na 21 stupňů Celsia, v Bruselu naměřili o stupínek méně

Také v Česku bude foukat čerstvý vítr. „Naštěstí to nebude vichr, jaký má postihnout sousední Německo, ale na horách bude v nárazech dosahovat rychlosti 75 až 80 km/h,“ řekla Honsová.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Nezvykle teplý konec února začíná probouzet přírodu. Rozvité pupeny vrby jívy u Olomouce.

Totální zlom nastane v neděli. „V noci na neděli začne pršet především na severu Německa a v Porýní, do nedělního poledne bude intenzivně a vytrvale pršet v celém Německu. Na pobřeží severního Německa hrozí bouře,“ varuje německá meteorologická služba. Situace se bude zhoršovat v pondělí v noci, kdy hrozí silné bouře provázené vichrem. Vítr by měl v nárazech dosahovat rychlosti až 110 km/h.

V polohách od 500 metrů by mělo ale na počátku příštího týdne začít sněžit, napadnout by měly až tři centimetry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám