Hlavní obsah

Manžela britské královny nebudou stíhat za nehodu

Londýn

Manžel britské královny Alžběty II. princ Philip nebude trestně stíhán kvůli nehodě ze 17. ledna, při níž byly zraněny dvě ženy v druhém voze, jemuž nedal přednost. Oznámila to ve čtvrtek britská prokuratura s tím, že vznášet obvinění „by nebylo ve veřejném zájmu“. Minulou sobotu se 97letý manžel panovnice vzdal řidičského průkazu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Autonehoda prince PhilipaVideo: Reuters

 
Článek

„Vzali jsme v potaz všechny okolnosti případu včetně otázky míry zavinění, věku řidiče a toho, že se vzdal řidičského průkazu,“ uvedl podle BBC žalobce pro východní Anglii. Všichni účastníci nehody obdrželi písemné vysvětlení kroku.

Foto: Reuters

Princ Philip

Podle popisu z médií princ Philip nedal přednost autu na hlavní silnici A149, když svým Land Roverem Freelander vyjížděl z vedlejší silnice vedoucí od panství Sandringham. Jeho vůz se po nárazu převrátil a skončil na boku. Princ Philip utrpěl drobná poranění, ale Emma Faierweatherová, jedoucí v druhém autě, měla zlomené zápěstí. Zraněna byla i její spolujezdkyně.

Ženu zaskočilo, že se jí princ hned neomluvil. [celá zpráva]

Po několik dnech mlčení jí poslal písemnou omluvu a vysvětlení, jak došlo k nehodě. Vinu přičítal oslnění: „Slunce bylo nízko, svítilo přes hlavní. Za normálních podmínek bych neměl problém vidět provoz. Jenom tak si mohu vysvětlit, že jsem neviděl přijíždějící auto. Velmi lituji následků.“ [celá zpráva]

Foto: Chris Radburn, Reuters

Trosky na místě nehody

Na místě nehody byl stejně jako řidička podroben dechové zkoušce. Byla negativní. I vyšetření zraku provedené o několik dní později ukázalo, že vidí dobře.

V Británii neexistuje horní věková hranice pro řízení automobilu. Řidiči starší 70 let si musejí svá povolení řídit auta obnovovat každé tři roky.

Philip je znám tím, že rád řídí. V roce 2016 vezl amerického prezidenta Baracka Obamu a jeho manželku na zámek Windsor. I dva dny po nehodě řídil a byl nepřipoutaný, za což mu policie udělila výtku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám