Hlavní obsah

Rusko se načas odpojí od internetu. Kvůli kybernetické válce a cenzuře

– Moskva

Rusko plánuje, že se do 1. dubna nakrátko odpojí od internetu v rámci příprav na možnou budoucí kybernetickou válku, uvedla v pondělí stanice BBC. Test bude proveden v rámci snah vlády zajistit, aby data směřující v síti mezi ruskými občany a organizacemi zůstala na území Ruska a neposílala se přes zahraniční servery. Dalším cílem je snaha nasměrovat internetovou komunikaci přes místa, kde se může cenzurovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Test se provádí kvůli úpravám ruské počítačové sítě, které vyžaduje zákon schválený loni v prosinci ruským parlamentem. Ten nakazuje zajistit autonomní funkci internetu v Rusku, aby fungoval i v případě, že by se zahraniční mocnosti rozhodly izolovat Rusko a odepřít mu k internetu přístup. Podle zákona má být uskutečněn do 1. dubna, uvedl server ZDNews. Doba trvání zkoušky nebyla specifikována.

Test zahrnující odpojení, který podle ZDNews způsobí chaos, byl schválen na zasedání Informační bezpečnostní pracovní skupiny, které se konalo na konci ledna. Komisi předsedá ředitelka ruské firmy pro kybernetickou bezpečnost InfoWatch Natalia Kasperská, která je spoluzakladatelkou antivirové společnosti Kaspersky Lab. Členy skupiny jsou i ruské telekomunikační firmy MegaFon, Beeline, MTS a RosTelecom. S testem odpojení souhlasí i ruští provideři MailRu a Yandex.ru.

Správci domén mají být v Rusku

Zákon také požaduje, aby Rusko vytvořilo vlastní síť webových adres a DNS serverů. DNS servery jsou ve světě jedniček a nul velmi důležité, protože standardně překládají webové adresy na číselné adresy fyzických počítačů (IP adresy). Pokud tedy uživatel zadá do prohlížeče například adresu www.novinky.cz, díky DNS serverům je přesměrován na správnou IP adresu, kterou vlastně ani vůbec nemusí znát.

Díky vlastním DNS serverům bude Rusko schopno internet provozovat, i když budou od ruské sítě odpojeny zahraniční servery, kde jsou adresy DNS.

V současnosti servery s DNS provozuje dvanáct organizací, z nichž žádná nesídlí v Rusku. Tam ale existuje řada kopií adresářů, takže by mohl internet v Rusku fungovat i v případě, že by na zemi byly aplikovány sankce odpírající přístup k internetu, a tedy k zahraničním serverům se jmény domén.

Rusko chce, aby veškerá komunikace mezi ruskými uživateli probíhala přes ruské servery.

Změny se mají dotknout také internetových distribučních uzlů umístěných v Rusku. Díky tomu získá státní dozor Roskomnadzor, který má na starosti telekomunikace, kontrolu nad celkovým proudem dat v síti. Zjednodušeně řečeno, bude mít možnost rozhodovat o tom, jaké weby se obyvatelům Ruska zobrazí a jaké nikoliv.

Právě na riziko filtrace zobrazovaných stránek upozornil server ZDNews. Podle něj se může stát, že Rusům bude takto zablokován přístup k zahraničním serverům. Také se zajistí, že nebude dál přeposílán obsah označovaný za nevhodný, mohlo by jít tedy o podobný systém cenzury internetu, jaký používá Čína.

Agentura RBK uvedla, že většina poskytovatelů internetových služeb v Rusku s plánem souhlasí i proto, že modifikaci infrastruktury zahrnující instalaci nových serverů platí vláda, ale neshodli se na technickém řešení.

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Na plánu Rusko pracuje delší dobu. Už v roce 2017 ruští představitelé oznámili, že plánují, aby 95 procent provozu na internetu v Rusku procházelo přes místní servery.

Reklama

Výběr článků

Načítám