Hlavní obsah

Žadatel o azyl ubodal v Rakousku šéfa úřadu. Nedostal sociální dávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Nesouhlas s fungování současného azylového zákona se začal šířit Rakouskem. Vyprovokoval ji případ chladnokrevné vraždy ředitele sociálního úřadu v městě Dornbirn ve spolkové zemi Vorarlbersko, píše server Krone.at. Čtyřiatřicetiletý Turek, který žádal v Rakousku o azyl, ubodal úředníka kuchyňským nožem, protože se dožadoval vyplacení sociálních dávek, na které ale neměl nárok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto. Policie v Rakousku

Článek

Turek přišel ve středu odpoledne na sociální úřad a požadoval po řediteli Andreasovi G. (50), aby mu úřad začal vyplácet dávky pro žadatele o azyl. Muž ale na ně neměl nárok a odešel s nepořízenou. Zanedlouho se vrátil a šel přímo do kanceláře ředitele ve třetím patře najisto. Andrease G. několikrát bodl, muž na místě zraněním podlehl.

Útočník byl zadržen, podle policie neprojevil žádnou lítost, vyšetřovatelé tvrdí, že to byla chladnokrevná vražda.

Vyšetřování odhalilo překvapivé informace. Turek, který se v roce 1985 narodil v obci Lustenau, měl od roku 2009 zákaz pobytu v zemích Schengenu kvůli své rozsáhlé trestné činnosti.

Jak to, že azylový zákon je nadřazen všemu?
hejtman Marcus Wallner

Zákaz pro něj zařídil právě zavražděný Andreas G. Útočník opustil Rakousko v roce 2010, zákaz vstupu do země byl vydán bez časového omezení. Muž se ale začátkem letošního roku vrátil, podle vlastních slov prý pomocí pašeráků v nákladním autě.  O azyl požádal 7. ledna ve spolkové zemi Horní Rakousko.

Úřady přijaly jeho žádost i přesto, že o jeho předchozí historii věděly. „Tohle mě štve,“ prohlásil hejtman Markus Wallner (ÖVP). V žádosti totiž uvedl, že mu v jeho domovské zemi hrozí trest smrti.

Uřady věděly o  minulosti

Po svém příjezdu do Rakouska přišel s úřady ve spolkové zemi Vorarlbersko do kontaktu letos 18. ledna, kdy žádal o sociální příspěvky. Byl odmítnut, uvedl hejtman Wallner.

Hejtman Wallner kritizuje postup úřadů, kteří s mužem zahájili řízení o azyl navzdory znalosti jeho historie. Podivuje se, proč se případ neřešil ve zvláštním režimu. „Jak to, že azylový zákon je nadřazen všemu," řekl. Tento systém by se neměl přijmout a žádá návrat k normálu.

Také ministr vnitra Herbert Kickl (FPÖ) požaduje přijetí zákona, který by usnadnil odebírání statusu uprchlíka a dalších forem mezinárodní ochrany těm migrantům, kteří se dopustí trestného činu. „Bohužel, tato hrozná událost ukazuje nedostatečnost současného mezinárodního azylového systému, který budeme pečlivě analyzovat,“ uvedl  Kickl v tiskovém prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám