Hlavní obsah

V Alpách připadlo až 80 centimetrů sněhu, jsou uzavřené silnice a hrozí pády lavin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silné sněžení, před nímž varovali i čeští meteorologové, již v sobotu zasáhlo oblasti na severu Itálie, ve Švýcarsku a v Rakousku. Tam místy napadlo až 80 centimetrů sněhu, z něhož silný vítr vytváří závěje. Meteorologové zvýšili stupeň rizika pádu lavin a došlo k uzavření některých silnic včetně části dálnice vedoucí Brennerským průsmykem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ženevu zasypal sníhVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli sněžení v sobotu na západě Rakouska a severu Itálie zvýšili meteorologové stupeň lavinového nebezpečí na čtvrtý, tedy druhý nejvyšší.

Přes noc napadlo v severoitalské oblasti Jižní Tyrolsko a rakouském regionu Východní Tyrolsko, jak se nazývá okolí města Lienz, až 80 centimetrů nového sněhu. Silný vítr navíc na mnoha místech zavál silnice, které tak museli policisté uzavřít.

Kvůli vysokému nebezpečí lavin je v rakouské spolkové zemi Tyrolsko uzavřená například část Felbertauernské silnice a část Brennerské silnice mezi městy Matrei am Brenner a Schönberg im Stubaital. Jak dlouho zůstanou uzavřené, není podle APA zatím jasné.

Situace v Brennerském průsmyku, kde uvízlo mnoho řidičů.

Část Brennerské dálnice je uzavřena také na italské straně, a to v obou směrech mezi městy Vipiteno/Sterzing a rakouskou hranicí.

Kvůli komplikacím na silnicích vyzvala jihotyrolská civilní ochrana turisty, aby na cestu domů vyrazili později. Obvykle se přitom v sobotu mění na horách turnusy.

V Rakousku se v sobotu utrhlo už několik lavin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Británie je pod sněhem, na dálnici A30 uvázly desítky autVideo: Matt Argyle, AP

Kromě Rakouska a Itálie, kde mají problémy se sněhem i regiony Lombardie a Benátsko, se se sněžením v sobotu potýká také Švýcarsko, Francie či Británie.

Ve Francii meteorologové vydali varování před sněhem a ledovkou na silnicích v sedmi departementech ve střední a východní části země.

Foto: Toby Melville, Reuters

Sněhová nadílka na jihozápadě Anglie

V ostrovním království je doprava kvůli sněhu komplikovaná především na jihovýchodě Anglie. Řadu dopravních nehod hlásí policie z Kentu.

Londýnské letiště London City muselo na čas přerušit provoz, aby mohli z přistávací dráhy odklidit napadaný sníh. Ve Skotsku v noci na sobotu opět spadly teploty pod bod mrazu. Na některých místech naměřili až minus 16 stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám