Hlavní obsah

Němci a Francouzi myslí jen na sebe a dělají si z nás legraci, naštval se italský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Francie a Německo si dělají z Itálie a zbytku Evropské unie legraci, prohlásil italský premiér Giuseppe Conte. Narážel na smlouvu o prohloubené spolupráci a přátelství mezi Německem a Francií podepsanou tento týden v Cáchách. Kritizoval především pasáž, v níž se za prioritu německo-francouzské diplomacie označuje přijetí Německa za stálého člena Rady bezpečnosti OSN.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Italský premiér Giuseppe Conte

Článek

„Myslí jen na své národní zájmy,“ řekl Conte deníku Corriere della Sera. Itálie nebude podle jeho slov „sedět mlčky za stolem, aby jen podepsala rozhodnutí, která udělají jiní“. „Proč potom musím na summit, pokud už všechno rozhodli?“ dodal. „Možná musíme začít hovořit upřímně všichni. Evropa je teď trochu nahá. Prázdná evropská rétorika už nestačí,“ rozohnil se premiér.

Připomíná, že Itálie od počátku 90. let prosazovala myšlenku, aby se křeslo v RB OSN přidělilo Evropské unii, „a ne jednomu ze členských států“. „A místo toho jsme byli před několika dny svědky v Cáchách podepsání smlouvy mezi Berlínem a Paříží, kde je prioritou získání místa pro stálého člena Rady bezpečnosti OSN pro Německo,“ řekl Conte. [celá zpráva]

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová.

Rozložení sil v Radě bezpečnosti OSN podle něj odpovídá výsledkům druhé světové války. „Křesla s právem veta připadla vítězům druhé světové války. Německo světovou válku vyhrálo, nebo prohrálo?" položil rétorickou otázku italský premiér.

Stálými členy Rady bezpečnosti OSN jsou v současnosti pouze Francie a Velká Británie. Po brexitu, který je naplánovaný na 29. března, by měla EU v Radě bezpečnosti jen jeden hlas s právem veta. Mezi desítkou nestálých členů jsou nyní z řad členských států EU Belgie, Polsko a Německo.

Reklama

Výběr článků

Načítám