Hlavní obsah

V Rakousku hrozí laviny, řada lyžařských středisek je mimo provoz

Obyvatelé Rakouska a Bavorska si mohli oddechnout, v úterý se přestal sypat sníh. Vydatné sněžení postihlo jen východní Sasko. Nadále však přetrvává vysoké riziko pádu lavin a mnohé oblasti jsou odříznuté od okolního světa, například v Salcbursku je to 41 tisíc lidí. Uzavřena zůstává řada lyžařských středisek kvůli nebezpečí pádu lavin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh komplikuje v Tyrolsku silniční i železniční dopravuVideo: AP

 
Článek

V Rakousku masy sněhu zasypaly silnice, ve štýrském Ramsau na úpatí hory Dachstein zůstaly pod sněhem dva hotely. V obou bylo v tu dobu asi šedesát hostů, nikdo se nezranil. Pod lavinou ale zůstala jejich auta.

Kromě Salcburska zůstává druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí v některých částech spolkových zemí Vorarlbersko, Horní Rakousy, Štýrsko a Tyrolsko. "Pohyb mimo zajištěné sjezdovky je velmi nebezpečný," varovala tyrolská lavinová služba.

Lavina v úterý zabila na jihu Rakouska 24letého Čecha, který byl na horách se svým otcem.

Přívaly sněhu z posledních dnů přepisují v Rakousku rekordy, napsala agentura DPA s odvoláním na rakouský úřad meteorologie a geodynamiky. V Tyrolsku napadlo od 1. ledna letošního roku 451 centimetrů nového sněhu, což překonalo veškeré záznamy měření od roku 1971. V Seefeldu je to 283 centimetrů, v Loferu v Salcburku 263 centimetrů nového sněhu, což jsou pro obě místa rekordní hodnoty. Také Bad Mittendorf ve Štýrsku s 270 centimetry zapíše nový rekord. V dalších regionech měření komplikoval silný vítr v minulých dnech.

S přívaly sněhu se potýká také Švýcarsko. V Davosu, kde se bude za pár dnů konat tradiční mezinárodní ekonomické fórum, některé sněhové masy začala armáda odstřelovat. Jedna z nich ovšem překvapila vojáky, kteří odklízeli sníh u lanovky v Davosu-Klosters. „Masa sněhu se začala valit jiným směrem, než jsme čekali,“ uvedl Vali Meier, který měl na starosti nálože.

Na středu meteorologové předpovídají v Bavorsku i v Rakousku oteplení. Varovali proto před ztěžknutím sněhu, což by mohlo způsobit další laviny, ale i lámání přetížených větví či celých stromů. Díky tomu, že přestalo sněžit, bude ale možné na některých nebezpečných místech sněhovou masu odstřelit, a zpřístupnit tak některé obce odříznuté od světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám