Hlavní obsah

Německo a Rakousko dál sužují laviny a přívaly sněhu, hrozí i povodně

Zimní středisko Balderschwang v německém Allgäu je zcela izolováno od okolního světa, napsala agentura DPA. Jen ve středisku a okolí je uvězněno zhruba 1300 turistů a místních obyvatel. Na jeden z hotelů dokonce spadla lavina, nikdo nebyl naštěstí zraněn a nikdo se nepohřešuje, napsal server týdeníku Focus. Už v neděli večer oblast odřízla od světa lavina, která zatarasila hlavní silnici.

Foto: Hildenbrand Karl-Josef, ČTK

Sněhová kalamita v bavorském Oberstdorfu

Článek

V neděli večer zablokovala masa sněhu také silnici 305 v okrese Berchtesgadener Land. Zraněn naštěstí nikdo nebyl, oblast je ovšem zcela zablokovaná. Kvůli možnosti další laviny ale zatím není možné začít s odklízením sněhu.

V Alpách momentálně panuje extrémně vysoké nebezpečí pádu lavin. Meteorologové navíc předpovídají na pondělí další intenzivní sněžení.

Foto: Matthias Balk, ČTK/AP

V postižených oblastech pomáhají zvládnout situaci vojáci

V pěti bavorských okresech mezi městy Garmisch-Partenkirchen a Berchtesgaden platí nadále „stav přírodní katastrofy”. V řadě obcí Horních a Dolních Bavor zůstávají zavřené školy.

Extrémní počasí ovšem sužuje i další části Německa. Zvláštní situace panuje v Bavorsku a Bádensku-Württembersku, píše server týdeníku Focus. Obě spolkové země bojují nejen s přívaly sněhu a lavinami, ale v některých částech hrozí povodně. Jde především o jihozápad spolkové země Bádensko-Württembersko, oblast Schwarzwald, Schwäbischen Alb a také v oblasti Bayerischen Wald a Franky. Silný vítr a vytrvalé deště hrozí také v Hesensku.

Nebezpečí lavin v Rakousku

Dramatická situace panuje v Rakousku. Po dalším vydatném sněžení platí v zemi nejvyšší stupeň nebezpečí pádu lavin. Od světa je odříznuta nejméně desítka obcí a 180 silnic je uzavřeno, uvedla televize ORF.

Nejvyšší stupeň nebezpečí pádu lavin platí pro Tyrolsko, Vorarlbersko, okolí Innsbrucku, Vysoké Taury a Salcbursko. Druhý nejvyšší stupeň platí v Horních Rakousech. Do turisty oblíbených městeček Hallstatt a Obertraun se opět nelze dostat po silnici a přístupné jsou pouze vlakem či lodí po jezeře. Odříznuto od světa je lyžařské středisko Hochkar.

Meteorologové i zde předpovídají další přívaly sněhu. Během pondělí by mělo napadnout dalších 50 centimetrů sněhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám