Hlavní obsah

Mayová hledá pro brexit podporu u labouristů, ti chtějí nové volby

– Londýn

Britská premiérka se dál snaží najít podporu pro dojednaný návrh dohody o brexitu. Protože jej dál mnozí konzervativní poslanci odmítají, pokouší se najít podporu u opozičních labouristů a slíbit jim ústupky, které se týkají ochrany zaměstnanců a životního prostředí. Předseda labouristů Jeremy Corbyn to ve čtvrtek odmítl a požadoval nové volby, uvedla BBC.

Foto: Phil Noble, Reuters

Jeremy Corbyn mluví o brexitu.

Článek

Mayové Corbyn v projevu vzkázal: „Jestliže tak důvěřujete své dohodě (o brexitu), vyvolejte volby a nechte rozhodnout lid.“

Připomněl, že labouristé nemají dostatečný počet křesel na svržení vlády a severoirští unionisté z DUP, na jejichž podpoře je vláda Mayové závislá, řekli, že se proti premiérce nepostaví. S hlasováním o nedůvěře proto chce zatím počkat, až bude mít větší šanci na úspěch. K tomu by mohlo dojít, pokud by dohoda o brexitu nebyla v úterý v parlamentu schválena.

Foto: Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Mayová je pod tlakem, snaží se zlomit odpůrce dohody ve straně tím, že jim slibuje, že odstraní sporné body. Mluvčí britské premiérky po středeční vládní porážce v dolní komoře parlamentu zopakoval, že se premiérka snaží ještě před koncem parlamentní debaty o brexitové dohodě získat od Evropské unie další záruky.

Na Corbyna zase tlačí odpůrci odchodu Velké Británie z Unie, kteří jej vyzývají, aby se postavil za kampaň za nové referendum o brexitu. To podle některých průzkumů veřejného mínění podporuje většina labouristů. Corbyn ale dává přednost předčasným volbám, po nichž by chtěl vyjednat novou dohodu s Bruselem, kdy by Spojené království zůstalo v celní unii s EU. Podle něj by to nastartovalo ekonomický růst a umožnilo obnovu sektoru výroby.

Corbyn ale přiznal, že pokud nebudou labouristé schopni prosadit předčasné volby, což by znamenalo, že by se proti Mayové postavili i někteří konzervativci, jsou „na stole všechny možnosti včetně kampaně za referendum“.

Reklama

Výběr článků

Načítám