Hlavní obsah

Letiště Heathrow zrušilo odlety. V okolí spatřili dron

– Londýn • Aktualizováno

Londýnské letiště Heathrow v úterý večer na dvě hodiny pozastavilo z preventivních důvodů všechny odlety. Důvodem byla zpráva, že byl v jeho okolí byl spatřen bezpilotní letoun.

Foto: Toby Melville, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Reagujeme na spatření dronu na Heathrow a úzce spolupracujeme s metropolitní policií, abychom předešli hrozbě pro operační bezpečnost,” řekla mluvčí letiště.

„Jako předběžné opatření jsme během vyšetřování zastavili odlety. Omlouváme se cestujícím za nepohodlí, které to může způsobit,“ dodala mluvčí.

Policie uvedla, že zprávu o spatření dronu u letiště přijala v 17:05 místního času (16:05 SEČ).

Po 18:20 (19:20 SEČ) ale několik letadel odstartovalo. Letiště pak oznámilo, že obnovilo provoz. Jeho mluvčí dodal: „Na základě standardních operačních procedur ve spolupráci s letovým řízením a metropolitní policií jsme po krátkém přerušení obnovili odlety z Heathrow.” Dodal, že letiště dál spolupracuje s policí při vyšetřování případu.

Hrozba dronů

Že byl možnou příčinou dron, uvedla reportérka televize ITV, která byla jedním z postižených cestujících. Měla letět domů do Manchesteru. Člen posádky jí řekl, že lety byly zrušeny, protože policie vyšetřuje možný pohyb dronu.

Podle jednoho z cestujících na letišti zasahuje policejní vrtulník.

Podle britských předpisů nesmějí drony létat do vzdálenosti jednoho kilometru od letišť a ani výše než 122 metrů nad zemí. Za ohrožování letadel hrozí pachatelům až pětileté vězení. Situaci by měl řešit nový předpis, zveřejněný v úterý, podle kterého by musely drony létat ve vzdálenosti minimálně pět kilometrů od letiště. Heathrow také nedávno uvedlo, že hledá technologii, která by mu umožnila bojovat s hrozbou dronů.

Ochromený Gatwick

Pozastavení odletů z největšího londýnského mezinárodní letiště přišlo poté, co minulý měsíc přelety dronů ochromily menší londýnské letiště Gatwick. To postihlo před Vánocemi asi 140 000 lidí, když bylo zrušeno na 760 letů a dalších 240 muselo být odkloněno. [celá zpráva]

Minulý týden britské ministerstvo obrany uvedlo, že byla z Gatwicku odvezena vojenská technika, která zajišťovala ochranu jeho vzdušného prostoru před bezpilotními letouny. Týž den list The Times napsal, že Gatwick a právě i letiště Heathrow zakoupily za několik milionů liber vybavení proti dronům se stejnou účinností jako to armádní. Podle médií britská armáda disponuje izraelským systémem Dron Dome.

Reklama

Výběr článků

Načítám