Hlavní obsah

Rusko se pochlubilo hypersonickou superzbraní, Putin byl u testu

Moskva

Před očima prezidenta Ruské federace Vladimira Putina otestovalo Rusko ve středu hypersonickou střelu Avangard, která desetkrát překračuje rychlost zvuku. Střela vypuštěná ze základny Dombarovskij na jihu Uralu úspěšně zasáhla 6000 kilometrů vzdálený cíl na Kamčatce, oznámilo podle agentury TASS tiskové oddělení Kremlu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rusko se pochlubilo hypersonickou superzbraníVideo: Reuters

 
Článek

„Putin přišel do Národního řídícího střediska obrany střediska a vydal rozkaz provést zkoušku,“ stojí v tiskovém prohlášení Kremlu. „Odpálení provedla jednotka raketových strategických sil ze základny Dombarovskij směrem na cíl na polygonu Kura v Kamčatském kraji,“ uvedl Kreml.

„Během letu hyperzvukovou rychlostí okřídlená část uskutečnila řízené vertikální a horizontální manévry a v určené době zasáhla vytýčený cíl na střelnici polygonu,” píše se dále ve zprávě.

„Putin poblahopřál tvůrcům Avangardu, účastníkům testu i ministerstvu obrany k výborné práci,“ uvedlo prohlášení Kremlu.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Test rakety sledovali generalita, ministr obrany Šojgu a prezident Putin na velké obrazovce.

„Program letových testů byl zcela splněn, což umožňuje zařadit komplex Avantgard v plánované době do služby Strategických raketových sil,“ dodal Kreml. Podle plánu mělo schválení do služby proběhnout ještě v roce 2018, což test de facto umožnil.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin v řídícím středisku při testu střely Avangard

Putin později na jednání vlády prohlásil, že ruské ozbrojené síly začnou novou mezikontinentální střelu dostávat od příštího roku. „Je to velký okamžik v životě ozbrojených sil a v životě země. Rusko získalo nový typ strategické zbraně,” prohlásil podle agentury Reuters.

Zařazení k jednotkám v příštím roce však západní experti zpochybňují.

Přelomová střela Avangard

Avangard, označovaný též jako Ju-74 nebo Objekt 4202, je okřídlená střela poháněná náporovými motory s nadzvukovým spalováním (tzv. scramjet). Přední část tvoří bezmotorové vztlakové těleso schopné provádět prudké manévry. Protože se náporový motor může zapálit při dosažení určité rychlosti, minimálně čtyřnásobně vyšší, než je rychlost zvuku, musí ho vynést a urychlit nosná raketa. Při letových testech probíhajících od začátku roku 2015 Avangardy vynášely mezikontinentální balistické rakety R-36M2 a dvousettunový RS-28 Sarmat či RS-18 (UR 100UTTCh) dodané z Ukrajiny v rámci splátky dluhu za plyn.

Při testech dosáhl Avantgard rychlosti až 11 200 km/h, teoreticky by však mohl létat dvacetkrát rychleji než zvuk, uvedl Putin.

Avangard může nést konvenční nebo jadernou hlavici až o síle dvou megatun. Sarmaty, které umožňují vypalovat jaderné hlavice na americké cíle i přes jižní pól, a RS-18 mohou vynášet více Avangardů.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Test střely Avangard

Avangard vzhledem k dosažené rychlosti a velké schopnosti manévrovat může snadno prorazit stávající protiraketové deštníky.

Využívá nové kompozitní materiály, které odolávají teplotám 2000 stupňů Celsia, jež vznikají na špici při průletu atmosférou hypersonickou rychlostí. Pohon je jednoduchý, protože scramjet na rozdíl od proudových motorů nevyužívá turbín, vhodného tlaku ve spalovací komoře, kam se vstřikuje palivo se dosahuje jejím tvarováním, přičemž se dbá na to, aby nepoklesla rychlost vstupujícího vzduchu, sloužícího jako okysličovadlo, pod rychlost zvuku, protože rázové vlny snižují při vysokých rychlostech účinnost náporového motoru.

USA testovaly scramjet na experimentálních strojích X-43A (Hyper X) a X-51A Waveride. Hyper-X dosáhl skoro desetinásobné rychlosti zvuku, ovšem spaloval vodík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám