Hlavní obsah

Z lodě se zachráněnými migranty museli evakuovat novorozence s matkou

Madrid/Řím/La Valetta

Maltský vrtulník evakuoval o víkendu novorodičku i s dítětem ze španělské záchranné lodě charity Proactiva Open Arms, na které je více než 300 zachráněných migrantů včetně těhotných žen. Loď odmítly vpustit do přístavu Itálie a Malta. Libye, Tunisko a Francie na žádost vplout do přístavu neodpověděly, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migrantku zachránili i s novorozencem Video: AP

 
Článek

Dítě mělo jen tři dny. Matka ho porodila na pláži v Libyi. Migranty zachránila v pátek na moři charita. Ta uvedla, že mezi nimi jsou těhotné ženy i malé děti. Dodala, že je v libyjských vodách zachránila před jistou smrtí.

Zachránění migranti charitou Proactiva Open Arms

Malta uvedla, že transport novorodičky s novorozencem uskutečnila, i když právně nemusela, protože migranti byli zachráněni v libyjských vodách. Malta čelila ze strany charity kritice, protože odmítala nejen lodi vplout do přístavu, ale ani zachráněným neposkytla jídlo, i když zásoby na lodi jsou jen na dva dny.

Foto: Olmo Calvo, ČTK/AP

Člun s migranty, které v pátek zachránila španělská loď

Italský ministr vnitra Matteo Salvini z ultrapravicové protimigrační Ligy na Twitteru zopakoval, že italské přístavy zůstávají uzavřeny a že by migranti stejně nemohli vystoupit: „Nyní španělská nevládní organizace s lodí plující pod španělskou vlajkou proklela mé děti. Potvrzuji - italské přístavy jsou zavřené. Italové mi dali mandát, abych bránil hranice a zastavil obchod s ilegální imigrací.”

Zveřejnil také záběr svého oběda s textem, že se dobře najedl, což pobouřilo charitu, která uvedla, že se za něj příští generace budou stydět.

Loď s migranty nyní pluje do španělského přístavu Algecias na jihu Španělska, protože bližší přístavy ji odmítly přijmout nebo neodpověděly. Cesta potrvá šest dnů, což je více, než na jak dlouhou dobu má zásoby, ale menáž ji veze další loď Proactivy.

Foto: Olmo Calvo, ČTK/AP

Malé dítě zachráněné z člunu s migranty.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvedla, že od začátku roku zemřelo přes 1300 migrantů, kteří se pokoušeli dostat přes Středozemní moře na Maltu nebo do Itálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám