Hlavní obsah

EU: Spuštění irské pojistky by bylo jen dočasné, smlouvu k brexitu už měnit nebudeme

– Brusel • Aktualizováno

Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie ve čtvrtek v noci zdůraznili, že takzvaná irská pojistka ve smlouvě o britském odchodu z bloku by v případě spuštění byla jen dočasným řešením do rychlého dojednání nové dohody. Současná dohoda se ale měnit nebude. Britové ji buď přijmou, nebo ne.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se zdraví s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Článek

Uvedli to v závěrech svého večerního jednání poté, co asi tři hodiny diskutovali o způsobech, jak vyhovět britské premiérce Therese Mayové, která právě okolo záložního řešení pro režim na irské hranici žádala od unie dodatečné záruky.

Prezidenti a premiéři ostatních zemí bloku večer ve stručném pětibodovém prohlášení také zdůraznili, že na této nové dohodě, která by irskou pojistku vystřídala, chtějí pracovat rychle a to samé očekávají i od britské strany. "Takže pojistka by existovala jen po nezbytně nutnou dobu," uvedli lídři.

Tusk: Návrh je konečný

Irská pojistka je celní režim na irské a severo-irské hranici, který by měl začít platit v případě, že se Londýn a Brusel nedohodnou jinak. Cílem je zabránit chaosu a prodlevám na hranicích a zajištění plynulého cestování a pohybu zboží mezi oběma subjekty.

Předseda Evropské rady Donald Tusk oznámil, že summit EU27 potvrdil, že smlouvu o brexitu už není možné měnit. O novém těsném partnerství s Británií chtějí země EU jednat hned po brexitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám