Hlavní obsah

Dánsko přitvrzuje vůči migrantům, zřizuje deportační centrum na neobydleném ostrově

– Kodaň

Dánsko dále přitvrzuje svůj postup vůči migrantům. Cizince odsouzené za zločiny a určené k deportaci, které však nebude možné hned vyhostit, ubytuje na neobydleném ostrově Lindholm. Vláda to oznámila v pátek, napsal server The Local. Od příštího roku se také zpřísní požadavky na uzavírání sňatků a bude se zkoumat, zda nejsou fingované.

Foto: Mapy.cz

Ostrov Lindholm

Článek

Na Lindholmu budou umístěni cizinci určení k deportaci, které nepůjde vyhostit, protože budou bez občanství, nebo nebude uzavřena dohoda o návratu s jejich vlastí, uvedl ministr financi Kristian Jensen. „Nebudou uvězněni,“ zdůraznil pro agenturu Ritzau, ale sám svá slova záhy popřel: „Jsou tu omezení, jak se můžete po pustém ostrově pohybovat. V zásadě jste povinni na něm zůstat.“

Na osmihektarovém ostrově se budou moci před den pohybovat, ale nebudou mít možnost z něj kdykoli odjet: „Na ostrov bude jezdit trajekt, ale nebude fungovat po celých 24 hodin. Noci budou muset cizinci trávit v deportačním centru. Tímto způsobem je budeme moci snáze sledovat.”

Vysvětlil i důvod opatření: „V současnosti jsme často svědkem toho, že někteří cizinci, kteří byli odsouzeni k deportaci, v zemi dál páchají zločiny a my nemáme způsob, jak je monitorovat.”

Dohoda s protimigrační stranou

Kritizované rozhodnutí o umístění cizinců čekajících na deportaci je výsledkem kompromisní dohody, kterou uzavřela vláda s protiimigrační Dánskou lidovou stranu při jednání o rozpočtu na rok 2019. Středisko by mělo být plně funkční v roce 2021.

Dánská lidová strana toto rozhodnutí přivítala. „Není žádný důvod, aby zahraniční zločinci zůstávali v Dánsku. Dokud se jich nebudeme moci zbavit, přesuneme je na ostrov Lindholm. V nočních hodinách se budou muset zdržovat v tamním novém deportačním středisku pod policejním dozorem. Skvělé!” napsal její mluvčí.

Lidová strana také zveřejnila video, jak se takový člověk na ostrov přiváží.

Na ostrově zkoumají viry 

Ostrov Lindholm o rozloze osmi hektarů v zálivu Stege mezi ostrovy Møn a Zealand byl doposud veřejnosti nepřístupný a byl využíván Veterinárním institutem při Dánské technické univerzitě (DTU) pro výzkum virů, které způsobují takové choroby, jako je nemoc šílených krav či prasečí mor. Výzkumné zařízení se nyní přesune do Kodaně, píše deník The Local.

Doposud je v Jutsku v provozu středisko Kærshovedgård pro lidi připravené k deportaci, které není možné hned vyhostit, i když nedostali azyl, a mají tzv. „tolerovaný pobyt“. Jsou tam i cizinci, které čeká vyhoštění kvůli trestné činnosti. Fungovat by mělo i v budoucnu.

Odpor opozice

Ekologická Alternativní strana plán odmítla a její předseda Uffe Elbæk napsal na Twitteru: „Zelená vláda, kterou bych chtěl vést, by nikdy nenutila lidí jít na pustý ostrov. Nelidští politici vytvářejí zcela odlišné Dánsko, než je Dánsko, které miluji.”

Vůdce Liberální strany Venstre (RV) Morten Östergaard prohlásil, že ostrovní zařízení je pouhým ”symbolickým” gestem, které neřeší problémy země se zločinností a imigrací.

Svatebčany prověří

Dánsko přitvrdí i při uzavírání sňatků. Úřady dosud nezkoumají, zda nemá být sňatek uzavřen jen naoko. To se má nyní změnit. Od Nového roku už nemají doklady snoubenců prověřovat obce, ale k tomu určený centrální úřad. Má se tak zabránit zneužívání dosud velmi liberálních pravidel, jak získat občanství země EU.

Zahraniční snoubenecké páry svými žádostmi o uzavření sňatku zahltily dánské matriční úřady. Obce Ärö, Tönder a ostrov Langeland evidují tolik žádostí, že musí dvojice toužící po sňatku odmítat, informovala agentura Ritzau.

Reklama

Výběr článků

Načítám