Hlavní obsah

Rusové nepouštějí k zadrženému ukrajinskému námořníkovi advokáta

Moskva

Jeden z advokátů ukrajinských námořníků, kteří byli zadrženi minulou neděli při incidentu v Kerčském průlivu, Nikolaj Polozov si v pondělí stěžoval, že nemůže navštívit svého klienta. Agentuře TASS potvrdil, že všem čtyřiadvaceti zadrženým, mezi nimiž je i příslušník tajné služby SBU, hrozí až šest let vězení za nezákonné překročení hranice.

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Příslušník ruské tajné služby FSB odvádí zadrženého ukrajinského námořníka k soudu.

Článek

„Byli obviněni hned po zadržení,“ potvrdil Polozov zprávu, která se objevila už minulý týden, když postupně jednotliví zadržení předstupovali před soud. „Všichni jsou obviněni podle článku tři paragrafu 322 Trestního zákoníku ruské federace,“ dodal advokát hájící Denise Hrycenka. Zmíněný článek se týká nezákonného překročení hranice ve skupině osob po předchozí dohodě nebo v organizované skupině s použitím násilí nebo hrozbou jeho použití. Ukrajincům za to hrozí až šest let v ruském vězení. [celá zpráva]

Polozov si současně stěžoval, že od zatčení nemá přístup k obviněnému: „Neviděl jsem svého klienta a nevím, jestli předali příslušné dokumenty do Moskvy a kdo se zabývá vyšetřováním.“ Dodal, že do vazební věznice museli zadrženým jejich věci přivézt až dobrovolníci.

Vazba, kterou ruský soud na Ukrajince uvalil, bude podle ruských médií zatím platná do 25. ledna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská armáda posiluje své pozice v MariupoluVideo: Reuters

Ruská vojenská plavidla zadržela 25. listopadu neděli v průlivu mezi Černým a Azovským mořem tři ukrajinské lodě i s jejich posádkami. Námořníci, mezi nimiž byl i důstojník ukrajinské vojenské rozvědky, byli přepraveni do vazební věznice v Moskvě. Kyjev narušení ruských hranic popírá a v reakci na incident vyhlásil v deseti ukrajinských oblastech válečný stav. Posiluje také posádku v přístavu Mariupol, kam tři lodě pluly. Vyslána tam byla i Národní garda.

Rusko posiluje jednotky

Podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka Rusko stáhlo k hranici s Ukrajinou své jednotky: „Máme úplné informace o prudkém nárůstu počtu ruských vojsk podél hranice a na okupovaném Krymu. Ukrajina nyní podniká všechna opatření, aby zabránila invazi v plném rozsahu.”

V pondělním projevu, který pronesl v uniformě, odmítl názor, že by plavba lodí byla provokací: „Když někdo říká, že bychom měli pro ukrajinské lodě využít jiné, pozemní cesty, znamená to, že bychom měli dát Kerčský průliv Rusku? Uznat nezákonnou okupaci?“

O střetu jednal i Trump s Putinem

O kerčském incidentu se mluvilo i na víkendovém summitu velkých ekonomik skupiny G20 v Buenos Aires. List Kommersant v pondělní reportáži z argentinské metropole napsal, že zadržení ukrajinských vojáků bylo jedním z témat krátké rozmluvy ruského prezidenta Vladimira Putina s šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem.

„Odpověděl jsem na jeho otázky spojené s incidentem v Černém moři,” citoval Kommersant Putinova slova o setkání s Trumpem. „Měl svůj názor na tyto otázky a problémy, já jsem zastával svůj názor. Své názory jsme nezměnili,” dodal ruský vůdce.

Žádosti mnoha světových politiků o propuštění zadržených Ukrajinců Putin podle Kommersantu nevyslyší. „Nebudou ani ty nejmenší ústupky, zatím (Rusko) nevrátí lodě ani námořníky,” domnívá se ruský list.

Reklama

Výběr článků

Načítám