Hlavní obsah

Zemřel šéf ruské vojenské rozvědky GRU Korobov

Moskva

Šéf ruské vojenské rozvědky GRU Igor Korobov ve středu zemřel. V noci na čtvrtek to oznámilo ruské ministerstvo obrany, které bez upřesnění uvedlo, že Korobov trpěl vážnou nemocí.

Foto: ČTK/AP

Igor Korobov

Článek

„Vzpomínka na báječnou osobu, skutečného syna Ruska, vlastence rodné země generálplukovníka Igora Valentinoviče Korobova navždy zůstane v našich srdcích,” uvedlo ministerstvo obrany s tím, že šéfovi GRU bylo 63 let.

Vojenská rozvědka, kterou Korobov vedl od roku 2016, čelila řadě obvinění vznesených západními státy. Například Británie je přesvědčena, že agenti GRU použili nervový plyn ve snaze zabít bývalého agenta a příslušníka GRU Sergeje Skripala, který byl letos v březnu nalezen v bezvědomí v britském městě Salisbury. Rusko toto obvinění opakovaně odmítlo.

Spojené státy letos v červenci obvinily 12 příslušníků ruské rozvědky GRU z hackerského útoku na počítače Demokratické strany před prezidentskými volbami v USA v roce 2016.

V posledních měsících se objevilo několik náznaků, že příslušníci GRU nebyli při svých akcích opatrní a nebyli důslední ve svém krytí. Proto se investigativním skupinám podařilo odhalit identitu agentů, kteří byli v Salisbury nebo se snažili odposlouchávat sídlo Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), kde se projednávala otrava Skripala i chemické útoky v Sýrii. Stáli i za hackerskými útoky na antidopingové organizace.

Na nedávných oslavách stého výročí založení GRU Korobov chyběl. Jeho smrt podle rozhlasové stanice Echo Moskvy umožní Putinovi vybrat nového šéfa důležité tajné služby. Stát by se jím mohl náměstek šéfa GRU Sergej Gizunov, kterého v zasvěcených kruzích označují za "oči a uši" Putina. Gizunov je, stejně jako byl Korobov, na sankčním seznamu USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám