Hlavní obsah

Útok na policistu v Bruselu vyšetřuje protiteroristický odbor

Brusel

Vyšetřování útoku na policistu poblíž náměstí Grand Place v Bruselu převzala protiteroristická sekce federální policie, uvedl server ABC News. Útok má na svědomí Issam T., jenž má kriminální minulost. Vyšetřovatelé nyní zjišťují, zda je pachatel napojen na nějakou teroristickou skupinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie na místě útoku v BruseluVideo: AP

 
Článek

„Teroristický podtext není zcela jasný. Vyšetřování musí být důkladné a mělo by situaci objasnit vzhledem k tomu, že někteří svědci tvrdili, že slyšeli, jak útočník křičel Alláhu Akbar (Bůh je veliký),“ uvedla Ine Van Wymerschová, mluvčí kanceláře bruselského prokurátora.

Policista byl napaden před služebnou v ulici Rue du Marche au Chabron v historickém centru města. Útočník byl postřelen. Stav zraněného policisty není vážný. Pachatel byl zasažen do hrudníku a skončil v nemocnici. Jeho zranění jsou vážná a muž je v kritickém stavu.

Belgický ministr vnitra Jan Jambon prohlásil, že incident byl „zbabělým činem proti našim policistům“, a vyjádřil bruselské policii svou plnou podporu. Tvrdil, že muž nebyl známý úřadu OCAM, který se zabývá terorismem a extremismem.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Místo v Bruselu, kde byl policista napaden.

Pestrá kriminální minulost

Média ale uvedla, že útočník je zločinec s pestrou kriminální minulostí. V roce 2011 byl odsouzen na osm let vězení za podíl na několika loupežích a v roce 2014 se ve vězení pokusil o vraždu. V říjnu byl ale podmínečně propuštěn.

V Belgii panují zvýšená bezpečnostní opatření mimo jiné v souvislosti s teroristickým útokem z března 2016, kdy sebevražední atentátníci na bruselském letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek zabili 32 lidí. Již od atentátů v Paříži z 13. listopadu 2015 platil v zemi třetí ze čtyř stupňů ohrožení terorismem. Od letošního ledna platí už jen druhý stupeň.

Reklama

Výběr článků

Načítám