Hlavní obsah

Rusko znovu otevřelo kauzu Magnitského, byl prý otráven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská prokuratura zkoumá, zda auditora britské společnosti Hermitage Capital Sergeje Magnitského, který zemřel za podezřelých okolností v ruském vězení, nenechal otrávit britský podnikatel Wiliam Browder, napsala ruská agentura TASS. Ruská generální prokuratura už měla zahájit jeho trestní stíhání kvůli podezření ze zločinného spiknutí.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Magnitskij

Článek

Podle původního závěru ruských soudních lékařů zemřel Magnitskij na selhání srdce bez cizího zavinění. Nyní ale prokuratura oznámila, že „dodatečná analýza“ prokázala přítomnost „diverzních chemických látek“ v organismu Magnitského.

„Existují informace, které naznačují, že úmrtí Magnitského bylo násilné. Zejména jde o verzi otravy s použitím chemikálií obsahujících sloučeninu hliníku. Jejím následkem je akutní selhání jater,“ uvedla prokuratura.

Jedovaté sloučeniny mohou být podle prokuratury vyrobeny jen ve specializovaných laboratořích takových zemí, jako jsou USA, Francie nebo Itálie.

Smrt tří Browderových partnerů

Za otravou podle ruských vyšetřovatelů možná stojí Browder, na kterého už v minulosti Rusko opakovaně a bezvýsledně vydalo mezinárodní zatykač. Ten teď bude podle mluvčího prokuratury Nikolaje Atmoňjeva obnoven. Znovu byly navíc otevřeny případy smrti tří Browderových partnerů, kteří byli podle Atmoňjeva zavražděni. I v jejich těle byly prý nalezeny jedy.

Browder měl podle prokuratury k vraždě Magnitského motiv, chtěl "zahladit stopy svých zločinů", tedy daňových podvodů a praní špinavých peněz.

Skandál na Západě

Právník a auditor zahraničního investičního fondu Sergej Magnitskij zemřel 16. listopadu 2009 po téměř roční vazbě za podezřelých okolností. Poté, co obvinil skupinu vysokých hodnostářů z miliardových machinací na úkor fondu Hermitage Capital a ruského rozpočtu, se vzápětí sám ocitl za mřížemi s obviněním z údajných daňových úniků. Stěžoval si na nesnesitelné podmínky a odmítání léčby onemocnění slinivky břišní. Odmítl se však doznat.

Po jeho smrti se objevily informace, že ho ubili dozorci. Za jeho smrt nebyl nikdo potrestán, naopak posmrtně byl odsouzen za daňové úniky, stejně jako v nepřítomnosti Browder.

Na Západě vyvolala kauza Magnitského skandál. Americký Kongres v roce 2012 schválil takzvaný Magnitského zákon, aby potrestal ruské představitele, úředníky, soudce a policisty zapletené do případů porušování lidských práv. Od letošního roku se zákon vztahuje na zkorumpované činitele po celém světě. Rusko zareagovalo vlastním seznamem nežádoucích Američanů, jakož i zákazem adopcí ruských sirotků v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám