Hlavní obsah

Slovenští exministři půjdou za mříže. Poprvé v historii. Dostali tvrdé tresty

– Bratislava
Právo, ivi

Slovenský soud ve čtvrtek poslal do vězení bývalé ministry. Někdejší členové vlády si mají odsedět devět a jedenáct let za korupci při zadávání veřejných zakázek. Žádný slovenský exministr dosud za mříže nemusel.

Foto: Profimedia.cz

Marián Janušek a jeho nástupce Igor Štefanov v roce 2010, kdy se střídali ve vládě, teď je čeká vězení.

Článek

Na 11 let poslal Nejvyšší soud za mříže bývalého ministra výstavby a regionálního rozvoje Mariána Janušeka, jeho nástupce Igor Štefanov dostal devět let. Oba se podle soudu dopustili machinací s veřejnými zakázkami a zneužití pravomocí veřejného činitele.

Kromě odpykání trestu odnětí svobody musí každý odsouzený zaplatit pokutu ve výši 30 tisíc eur (780 tisíc korun) a pět let po propuštění se nemohou ucházet o funkci ve státní správě.

V roce 2007 za první vlády Roberta Fica ministři za Slovenskou národní stranu (SNS) vypsali tendr na poradenské a právní služby při čerpání eurofondů v hodnotě v přepočtu 3,6 miliardy korun tak, že ho vyvěsili na nástěnku umístěnou na chodbě ministerstva. To bylo podle soudu v rozporu se zákonem.

Nabídku zaslalo pouze jedno konsorcium, které následně výběrové řízení také vyhrálo. Tendr byl sice záhy zrušen, konsorcium blízké tehdejšímu šéfovi SNS Jánu Slotovi na něm ale podle médií i tak stačilo vydělat v přepočtu 78 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám