Hlavní obsah

Alpy zasypaly tři metry sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Česko se těší relativně teplému počasí, do některých částí Alp přišla zima nečekaně brzy. V části švýcarských a italských Alp napadly tři metry sněhu, což umožnilo některým střediskům otevřít o měsíc dřív, než je obvyklé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh v DolomitechVideo: Reuters

 
Článek

V části švýcarských a italských Alp napadly v tomto týdnu tři metry sněhu. Ve Verbieru se na některých sjezdovkách lyžuje od pátku, což je podle všeho nejčasnější začátek sezóny. Už ve čtvrtek přivítal sportovce jediný portugalský lyžařský areál Serra da Estrela, stejně jako Masella ve španělských Pyrenejích. Od pátku se lyžuje také v italském letovisku Sulden a brány švýcarského areálu Glacier 3000 se otevřel v sobotu.

„Sněhové statistiky ve světových lyžařských areálech sleduji už třicet let a sněhovou nadílku jsem viděl každý měsíc v roce. Nepamatuji ale, že by nějaké rezorty hlásily téměř dva metry sněhu už v říjnu,” uvedl redaktor časopisu InTheSnow Patrick Thorne.

Jaká bude celá sezóna 2018/2019 je ale ve hvězdách. V Alpách se prohání vítr, padá sníh i déšť. Poslední sněžení přišlo od jihu, v oblastech nad 2600 metrů nad mořem napadly až tři metry sněhu.

Vysoká sněhová pokrývka je například ve Švýcarsku v Zermattu, Saas-Fee nebo v italské Cervinii. Některá níže položená střediska jsou ale stále zelená, v severních Alpách se prohání teplý fén.

Reklama

Výběr článků

Načítám