Hlavní obsah

Prokuratura chce pro katalánské politiky za vzpouru až 25 let vězení

– Madrid

Pětadvacet let vězení pro bývalého vicepremiéra Oriola Junquerase žádá španělská prokuratura. Politika, který žádal nezávislost pro Katalánsko, viní ze zločinu vzpoury a ze zpronevěry peněz na uspořádání referenda, napsal list El País. Tresty od osmi měsíců do 17 let požaduje také pro ostatních téměř dvacet politiků.

Foto: Javier Barbancho, Reuters

Bývalý katalánský viceprezident Oriol Junqueras

Článek

Obviněni nejsou expremiér Carles Puigdemont a další politici, kteří uprchli do zahraničí.

Druhý nejvyšší trest 17 let vězení, rovněž za vzpouru, žádá prokuratura pro bývalou předsedkyni katalánského parlamentu Carme Forcadellovou a také pro Jordiho Sáncheze a Jordiho Cuixarta, dva aktivisty, kteří jsou ve vazbě od poloviny loňského září.

Šestnáct let vězení požaduje prokuratura za vzpouru, nikoli za zpronevěru, pro katalánské exministry Jordiho Turulla, Raüla Romevu, Joaquima Forna, Dolors Bassaovou a Josepa Rulla. Pro další obžalované navrhuje tresty sedm let vězení. Deset měsíců požaduje pro členy bývalého vedení katalánského parlamentu.

Trest vězení 11 let za vzpouru žádá prokuratura také pro bývalého nejvyššího velitele katalánské policie Josepa Lluíse Trapera.

Dva stupně vzpoury

Katalánští politici, z nichž devět je ve vazbě, přičemž někteří už více než rok, jsou obviněni kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska, které uspořádala tamní vláda loni 1. října i přes zakazující verdikty ústavního soudu, a rovněž kvůli rezoluci o nezávislosti Katalánska, kterou přijal loni 27. října regionální parlament.

Španělské trestní právo rozlišuje dva stupně vzpoury - nynější vedení bylo obviněno z vyššího stupně (rebelión). Za tento trestný čin, za nějž v případě použití zbraní hrozí až 30 let vězení, byli naposledy odsouzeni vojáci, kteří se v únoru 1981 neúspěšně pokusili o převrat a kteří při tom ve španělském parlamentu zadrželi poslance jako rukojmí.

Španělská vláda, která vznáší prostřednictvím ministerstva spravedlnosti obžalobu v případě činů ohrožujících stát, navrhla obžalovat katalánské politiky jen z nižšího stupně vzpoury (sedición) a ze zpronevěry a žádá pro ně nižší tresty, například pro Junquerase jen 12 let. Trestný čin sedición španělský právní řád kvalifikuje jako „veřejné a bouřlivé” bránění úřadům v naplňování zákonů nebo soudních rozhodnutí, ale bez použití násilí.

Server El Diario v pátek napsal, že katalánské separatistické strany už daly najevo, že v případě obžaloby ze vzpoury nepodpoří španělskou vládní socialistickou stranu při hlasování o španělském rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám