Hlavní obsah

V případě vraždy novináře Kuciaka se objevila výrazná maďarská stopa

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava/Budapešť

Vrah slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové mohl podle nových závěrů vyšetřování získat vražednou zbraň v Maďarsku. Maďarská policie proto 25. října provedla domovní prohlídky v Budapešti, ve městě Kecskemét a v obci Zebegény. Napsal to server hvg.hu s odvoláním na policejní zdroje.

Foto: TV Markíza

Policejní akce ve městě Kolárovo v okresu Komárno související s kauzou vraždy novináře Kuciaka.

Článek

„Jeden z obviněných z vraždy vypověděl, že zbraň získal od L.K. z obce Zebegény,“ uvedl server.

Ke zmíněnému občanovi Maďarska mají podle hvg.hu vést také „různé telekomunikační údaje“. „Při domovních prohlídkách a prohlídkách nebytových prostor byly zadrženy počítače a mobilní telefony. Vražedná zbraň se však stále nenašla,“ uvedl dále hvg.hu.

V souvislosti s vražednou zbraní provedla maďarská policie domovní prohlídku také u občana s iniciálami R.I.K. z města Kecskemét.

Zatím nikoho nezadrželi

„V Maďarsku zatím nebyl nikdo zadržen. Zmínění muži jsou zatím vedeni jako svědci,“ napsal web hvg.hu.

Server konstatoval, že spolupráce mezi slovenskou a maďarskou policií začala v září, když v Maďarsku začali odposlouchávat mobilní telefony zmíněných lidí.

Kuciaka a Kušnírovou zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Z účasti na vraždě byli koncem září obviněni tři muži a jedna žena z jižního Slovenska. Tomáš Szabó měl být střelcem, který oba mladé lidi zastřelil, Miroslav Marček figuruje ve spisu jako řidič, který vraha přivezl na místo činu, Zoltán Andruskó měl být zprostředkovatelem a Alena Zsuzsová měla být objednavatelkou vraždy. [celá zpráva]

Andruskó jako jediný spolupracuje s policií a ve své výpovědi měl uvést, že objednavatelem vraždy byl ve skutečnosti kontroverzní podnikatel Marián Kočner. Ten figuruje v tzv. mafiánských seznamech a je ve vyšetřovací vazbě kvůli podezření z podvodu.

Kuciak psal o podivných Kočnerových transakcích a podnikatel mu za to vyhrožoval. Týdeník Plus 7 dní uvedl, že Kočner měl objednat bývalého šéfa kontrarozvědky Slovenské informační služby Petra Tótha a bývalého příslušníka komunistické Státní bezpečnosti Miroslava Kriaka, aby na novináře sbírali kompromitující informace. Kromě Kuciaka měli sledovat další čtyři slovenské novináře. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám