Hlavní obsah

Řecký ostrov Zakynthos zasáhlo silné zemětřesení

Zemětřesení o síle mezi 6,6 a 6,9 stupně zasáhlo v noci na pátek řecký ostrov Zakynthos. Epicentrum se nacházelo v hloubce 14 kilometrů pod Jónským mořem, asi 33 kilometrů jihozápadně od vesnice Muzaki na jihu ostrova, blízko letoviska Laganas. Otřesy byly cítit nejen po celém Řecku, ale také na Maltě, v Albánii či na jihu Itálie a podél západního pobřeží Turecka, napsala agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecký ostrov Zakynthos zasáhlo zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

Řecké úřady tvrdí, že otřesy nezpůsobily přílivovou vlnu tsunami, proto nemuselo být vydáno varování. První zprávy z ostrova jsou poměrně optimistické. Zemětřesení nemělo způsobit výrazné škody. Hlavní město ostrova je ale bez elektřiny a v některých oblastech jsou hlášeny skalní sesuvy.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ostrov Zakyntos postihlo v noci na pátek silné zemětřesení. Na snímku přístav na ostrově

Částečně je poškozen přístav na ostrově. Podél přístavní promenády je vidět dlouhá trhlina. Škody utrpěl klášter na malém ostrově Strofadi, uvedla státní televize. Ve městě Pyrgos v jižní části pevninského Řecka se sesypala část zdi kostela.

„Bylo to velmi silné zemětřesení,“ řekl Pavlos Kolokotsas, starosta města Zakynthos, rozhlasu. Potvrdil, že zatím nejsou informace o nějakých zraněných nebo výraznějších škodách. „Vyděšení lidé utíkali na volná prostranství, především do parků. Tam také tisíce lidí strávily noc,“ dodal. Školy se v pátek uzavřou a budou je podle jeho slov kontrolovat statici.

Řecko se nachází v mimořádně seizmicky aktivní oblasti a každoročně jsou tam zaznamenány tisíce otřesů. Většina z nich nenapáchá větší škody, ale například zemětřesení o síle 5,9 stupně v roce 1999 v Aténách usmrtilo 143 lidí.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Poškozený přístav na Zakyntosu

V roce 1953 zasáhlo oblast Zakynthosu zemětřesení o síle 7,2 stupně. Tehdy přišlo o život na 500 lidí. V důsledku toho je výstavba na ostrově přísně regulována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám