Hlavní obsah

Jaderné zbraně použijeme jen pro odvetu. Agresoři chcípnou, my skončíme v ráji, vzkázal Putin

Soči

Rusko použije jaderné zbraně jen jako odpověď na blížící se raketový útok, prohlásil ve čtvrtek prezident Vladimir Putin během debaty v černomořském letovisku Soči. Agresoři podle něj „chcípnou a nebudou mít ani čas na pokání“.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin během debaty ve Valdajském diskusním mezinárodním klubu zdůraznil, že ruská vojenská doktrína nepočítá s preventivním jaderným útokem. Rusko by podle něj zahájilo jaderný útok pouze tehdy, pokud by jeho systémy včasného varování odhalily rakety, které směřují k jeho území. „Agresor by měl vědět, že odplata je nevyhnutelná,“ řekl Putin.

„Když se přesvědčíme, že je veden útok proti Rusku, až pak zasadíme odvetný úder. Samozřejmě, bude to katastrofa a my nemůžeme být iniciátory této katastrofy,“ prohlásil a pokračoval: „Agresor musí vědět, že my jako mučedníci skončíme v ráji, ale agresoři prostě chcípnou, nebudou mít ani čas k tomu, aby učinili pokání“. Putin přitom použil sloveso „sdochnuť”, kterým publikum pobavil.

Uznal, že to bude znamenat globální katastrofu, ale zdůraznil, že „nemůžeme být těmi, kdo ji iniciovali“.

Putin: Rusové by za vlast umírali

„Byli bychom oběťmi agrese a dostali bychom se do nebe jako mučedníci, zatímco ti, kteří rozpoutali agresi, chcípnou a nebudou mít ani čas, aby učinili pokání,“ uvedl.

Na otázku, jakých konfliktů se Rusko obává, Putin odpověděl, že žádných. „My se vůbec ničeho nebojíme. Máme zemi s takovým územím, s takovou obranou, s takovým obyvatelstvem, odhodlaným hájit své zájmy,“ prohlásil a dodal, že na rozdíl od jiných zemí jsou Rusové ochotni obětovat svůj život za vlast. Prezident při této příležitosti také zdůraznil, že Krym je součástí Ruska, a to z rozhodnutí obyvatel poloostrova.

Valdajský mezinárodní diskusní klub je odborně-analytické fórum, na němž se diskutéři zabývají mezinárodní politikou, ekonomikou či bezpečností.

Reklama

Výběr článků

Načítám