Hlavní obsah

Evropská komise nabídla Británii prodloužení přechodného období

Aktualizováno

Evropská komise zmírnila tvrdý postoj vůči Velké Británii a nabízí jí prodloužení přechodného období po brexitu, napsal v úterý server deníku Frankfurte Allgemeine Zeitung s odkazem na interní dokumenty, které má redakce k dispozici. Spojenému království by to umožnilo zůstat v jednotném trhu EU a celní unie déle, než se dříve předpokládalo.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Vyjednavač EU k brexitu Michel Barnier

Článek

Původně bylo dohodnuté, že přechodné období skončí 21 měsíců po odchodu Británie z EU, tedy v prosinci 2020.

Podle britského listu Financial Times je hlavní vyjednavač EU Michel Barnier otevřený možnosti prodloužit přechodné období o rok.

„Komise se snažila co nejvíce vyjít Velké Británii vstříc, například tím, že prodlouží přechodného období," píše se v interním zprávě o jednáních mezi EU a Británií. Prodloužením přechodného období by země získala čas, aby se vyřešil například režim na hranici se Severním Irskem, které je součástí Spojeného království, a Irskou republikou, která zůstává členem EU. Získal by se také čas pro dojednání komplexní dohoda o volném obchodu.

Unie dosud trvala na tom, že přechodná fáze musí skončit s posledním prosincem roku 2020.

Během přechodného období by se na Británii mělo vztahovat stejné právo jako nyní, Brusel by měl na Londýn navíc nadále pohlížet jako na člena z hlediska mezinárodních smluv EU včetně obchodních. Britové by tak ještě nemohli samostatně uzavírat vlastní obchodní smlouvy.

Největším problémem je hranice s Irskem

Jednání mezi vyjednavači EU vedené Barnierem a britským ministrem pro brexit Dominikem Raabem v neděli ustrnula. Největší problém je kolem režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Vláda premiérky Mayové ale odmítá, aby pro britské Severní Irsko platil jiný celní režim než pro ostatní britská území. Argumentuje, že by tím došlo k rozdělení uvnitř Spojeného království, což je ústavně nepřijatelné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám