Hlavní obsah

Za současný stav CSU podle voličů může její šéf Seehofer

Za současný stav Křesťanskosociální unie (CSU), která v nedělních bavorských volbách výrazně oslabila, je podle voličů zodpovědný hlavně její šéf a německý ministr vnitra Horst Seehofer. Je o tom přesvědčeno 66 procent dotázaných v průzkumu, který zveřejnila veřejnoprávní televize ARD. Za další zodpovědné Bavoři považují svého premiéra Markuse Södera (36 procent) a spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou (33 procent).

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Předseda CSU Horst Seehofer

Článek

CSU, která desítky let dominuje bavorské politice, v zemských volbách podle odhadů získala jen 35,3 procenta hlasů, což je pro ni nejhorší výsledek za téměř 70 let. Už dopředu se hovořilo o tom, že takový propad může Seehofera připravit o křeslo šéfa strany. CSU se sice chce personáliemi zabývat až v příštích dnech, lidé v Bavorsku ale odpovědnost za propad unie vidí právě u devětašedesátiletého politika.

Ten zřejmě své straně příliš nepomohl tím, že se jasně stavěl proti azylové politice kancléřky Merkelové. Průzkum ukázal, že to ocenilo jen 40 procent bavorských voličů, 57 procent bylo opačného názoru. Ani ve vlastní straně přitom Seehofer v tomto ohledu neměl jasnou podporu. Za dobrý jeho postoj ocenilo 56 procent voličů CSU, 41 procent to ale vidělo opačně. Navíc Seehoferovy názory na migraci vadily 90 procentům podporovatelům Zelených, k nimž z CSU přešla řada voličů.

Hlavní roli pro bavorské voliče hrála témata školské politiky (52 procent), dostupného bydlení (51 procent) a životního prostředí (49 procent). Migrační politika byla možná trochu překvapivě nejdůležitější jen pro 33 procent dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám