Hlavní obsah

Odmítnutí objednávky dortu s gay tematikou není diskriminace, rozhodl britský soud

Londýn

Křesťanští majitelé pekařství ze Severního Irska, kteří odmítli upéct dort propagující sňatky gayů, vyhráli vleklý soudní spor. Nejvyšší soud Spojeného království konstatoval, že rozhodnutí nevyhovět objednávce dortu s nápisem „podporujeme svatby gayů“ nebylo diskriminační. Ve středu o tom informovala BBC.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Manželé Daniel and Amy McArthurovi před budovou soudu.

Článek

„Jsem si jist, že dnešní (středeční) verdikt řadu lidí potěší, protože toto rozhodnutí chrání svobodu projevu a přesvědčení pro každého,“ cituje britská stanice generálního manažera pekařství Daniela McArthura.

Neúspěšný žalobce a bojovník za práva gayů Gareth Lee, který se pokoušel dort před čtyřmi a půl lety objednat, je ale jiného názoru. Po jednohlasném rozhodnutí pětičlenného soudního tribunálu se prý cítí jako občan druhé kategorie.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Aktivista za práva homosexuálu Gareth Lee

„Pro mě to není o svobodě projevu nebo přesvědčení. Jediné, co jsem chtěl, bylo objednat si dort u pekaře,“ řekl. Severoirská Komise pro rovnost a lidská práva stála za ním, generální prokurátor naopak rozsudek vítá.

Spor, který se táhl čtyři a půl roku a řešily ho soudy všech instancí, vyšel na 500 tisíc liber (14,7 miliónu korun). Z toho 250 tisíc liber (7,4 miliónu korun) uhradila Komise pro rovnost a lidská práva z veřejných prostředků.

Od pokuty k nejvyššímu soudu

Sňatky leseb a gayů jsou v Severním Irsku na rozdíl od zbytku Spojeného království stále nelegální. Dort s nápisem na podporu gayů si objednal aktivista Gareth Lee a zaplatil za něj 36,5 libry, tedy 1100 korun. Když ale manželé McArthurovi zakázku odmítli a peníze vrátili, Lee se obrátil na soud. Ten pekárně Ashers Baking uložil pokutu 500 liber. A další žalobu zamítl i soud vyšší instance. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám