Hlavní obsah

Dejte číslo na dýdžeje, jinak pokuta! Dotírání na novomanžele dotáhli v Polsku ještě dál

Právo, Novinky, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Žádosti, aby novomanželé předložili finančními úřadu údaje o svatební hostině v rámci kontrol EET, nejsou specialitou jen českých berních úřadů. Podobné výzvy totiž obdržely stovky čerstvých novomanželů v Polsku, například v Lodži, Krakově či Kielcích, napsal list Gazeta Prawna.

Foto: Profimedia.cz

Novomanželé by ani při prvním tanci neměli zapomenout na daňovou povinnost hudebníků či dýdžejů, domnívají se berní úřady.

Článek

Ve výzvě polské finanční úřady požadují přesné odpovědi na otázky, kdy a v jakém pohostinském zařízení se konala hostina. Kdo ji fotografoval, popřípadě dělal videozáznam. Kdo obsatarával hudební doprovod, zda to byla živá kapela, nebo jen dýdžej. Berní úřad se zároveň zajímal, komu a jak vysokou částku za služby zaplatili a zda jim poskytovatelé služby vydali účtenku, napsala Gazeta Prawna.

Deník zároveň upozornil, že výzvy jsou nešťastně koncipované. V úvodu ihned upozorňují adresáty, že když do sedmi dnů neposkytnou úřadům požadované informace, hrozí jim vysoká pokuta.

„Cílem akce je zabránit neplacení daní, kterého se ve velkém dopouštějí firmy podnikající v tomto oboru,” uvedla Agnieszka Pawlaková, mluvčí finanční správy v Lodži. Současně dodala, že jejich finanční úřad kontroluje svatební obřady uskutečněné v roce 2017.

Chtějí mobily na fotografy a hudebníky

„Celá akce je chaotická a zbytečně obtěžující novomanžele. Berní úředníci od nich požadují nejen podrobné informace, účty, názvy a adresy firem ale také mobilní telefony na fotografy či hudebníky, kteří zajišťovali jejich obřad. Úředníci mají přitom dostatek kompetencí, aby si požadované informace zjistili a nekazili lidem dojem ze slavnostní chvíle,“ řekl listu známý polský právník Przemyslaw Antas.

V Česku na praktiky berňáku upozornil server Podnikatel.cz, podle kterého Finanční úřad odeslal výzvy ohledně poskytnutí údajů o svatební hostině skoro stovce novomanželů, a to dokonce i těm, kteří měli hostinu doma. Úřad na to šel tak, že si vyžádal od matriky údaje o lidech, kteří měli v určitém období svatbu, a ty pak plošně obesílal výzvami. [celá zpráva]

Praktiku českých berních úřadů už zkritizovala i ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „Jak jsem již dříve uvedla, postup finanční správy v této věci nepovažuji za šťastný. Ač je vůči mně správa vázána mlčenlivostí, a tak neznám detaily případu, jedná se pravděpodobně o přílišnou úřednickou horlivost, která se rozhodně nestala a nesmí stát standardem,” uvedla v úterý pro Novinky Schillerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám