Hlavní obsah

Separatisté v Katalánsku si připomínají výročí referenda a blokují dopravu

Barcelona

Příznivci samostatnosti Katalánska si v pondělí připomínají první výročí kontroverzního referenda o nezávislosti tohoto regionu. Na různých místech se demonstruje, v centru Barcelony a na dalších místech oblasti separatisté komplikují silniční i železniční dopravu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky separatistů blokují koleje na nádraží v GironěVideo: Reuters

 
Článek

S problémy v dopravě se potýkají lidé nejen v centru Barcelony či na dálnici AP-7, ale také ve městě Girona. Demonstranti tam krátce po šesté ráno obsadili koleje vysokorychlostní železnice a znemožnili tak odjezd vlaku do Madridu. Během svého protestu mávají katalánskými vlajkami a transparenty s nápisy Nezávislost či Pryč s okupačními silami.

Separatisté blokují několik míst dálnice AP-7, která vede podél východního pobřeží Španělska. Provoz tak omezili například u města Martorell či u obce Vandelloss.

V poledne se má v Barceloně  konat  velká demonstrace, kterou svolala organizace Výbory pro obranu republiky (CDR). Už od rána se shromažďují na několika místech Barcelony stovky separatistů s transparenty, na nichž jsou nápisy jako například Svobodu pro politické vězně.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Příznivci samostatnosti Katalánska komplikují v Barceloně a na dalších místech Katalásnka dopravu.

Za ně považují katalánské politiky, z nichž někteří jsou už skoro rok ve vazbě kvůli loňskému referendu o nezávislosti. To uspořádala tehdejší katalánská vláda přesně před dvanácti měsíci, ač ho soud kvůli neústavnosti zakázal.

Španělští policisté loni při referendu 1. října bránili lidem v hlasování, uzavírali volební místnosti a zabavovali volební urny. Na 900 lidí bylo tehdy zraněno, valná většina lehce. Katalánští policisté se snažili nezasahovat, za což nyní řada z nich čelí vyšetřování a jejich tehdejší šéf je obviněn ze vzpoury, podobně jako katalánští exministři.

Reklama

Výběr článků

Načítám