Hlavní obsah

Nastal soumrak vlády kancléřky Angely Merkelové, píše německý tisk

– Berlín

Přišel soumrak vládnutí kancléřky Angely Merkelové. Pod tímto titulkem hodnotí server týdeníku Focus úterní volbu šéfa poslanecké frakce CDU/CSU, kdy se Merkelové nepodařilo prosadit, aby jí podporovaný kandidát Volker Kauder místo opět zastával. Šéfem frakce se stal Ralph Brinkhaus. Německý tisk píše o povstání poslanců, vládní koalici bez budoucnosti či dramatické ztrátě autority kancléřky.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Kancléřka Angela Merkelová

Článek

Poslanci konzervativní unie CDU/CSU zvolili v úterý do svého čela Brinkhause, který porazil poměrem 125 ku 112 Kaudera. Ten frakci vedl posledních 13 let a podporovala ho kancléřka Merkelová. Pozorovatelé zdůrazňovali, že na nespokojenost ukazuje už fakt, že se někdo odhodlá k protikandidatuře, což v CDU/CSU není zvykem. Úspěchem je také vysoký počet získaných hlasů.

„Zdá se, že Merkelová ztrácí autoritu a na dohled je konec jejího úřadování. S porážkou Merkelové, bez ohledu na to, zda to Brinkhaus zamýšlel, či nikoliv, začíná debata, jak dlouho by měla tato paralýza trvat,“ dodává Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„O konci Merkelové v úřadě kancléřky toho bylo napsáno již mnoho. Povstání poslanců v konzervativní unii je ale vážné. Kancléřka zřejmě promeškala správný čas na svůj odchod,“ napsal list Nürnberger Nachrichten.

V podobném duchu komentuje úterní volbu také Stuttgarter Zeitung: „Kauder nebyl skutečným cílem této protestní volby. Poslanci otevřeně vyjádřili nedůvěru své kancléřce.“ Podle listu Straubinger Tagblatt to neznamená okamžitý pád Merkelové. „Nicméně nová generace v CDU se chopila vesla. Ztělesňuje mladou, moderní, ale i konzervativní unii, která končí s kursem doleva pod vedením Merkelové,“ napsal list Straubinger Tagblatt.

„Eroze moci Merkelové pokračuje. Merkelová je stále slabší šéfkou nadále oslabujícího kabinetu. Podzim její vlády přišel,“ napsal list Freie Presse.

Reklama

Výběr článků

Načítám