Hlavní obsah

Zeman se u Merkelové vyslovil pro zrušení sankcí s Íránem a proti Trumpovým clům

– Berlín

Především ekonomické otázky byly na programu pátečního setkání prezidenta Miloše Zemana a německé kancléřky Angely Merkelové. Setkání s kancléřkou si Zeman pochvaloval a prohlásil, že je dobře, že se opět viděli. Při probírání ekonomické situace prezident uvedl, že Praha má zájem o obchod s Íránem a stojí o zrušení vzájemných sankcí. Česko je podle něj také proti zvyšování cel, které nyní prosazuje americký prezident Donald Trump.

Foto: Kappeler Michael, ČTK

Prezident Miloš Zeman a německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Jak víte, Spojené státy se rozhodly, že budou sankcionovat ty evropské firmy, které budou obchodovat s Íránem,“ připomněl Zeman. „Česká republika a české firmy mají zájem obchodovat s Íránem a já jsem zde od toho, abych hájil české národní zájmy,“ uvedl k postoji, který během jednání s kancléřkou i dalšími německými politiky zastával.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezident Miloš Zeman se v rámci oficiální návštěvy Německa setkal v Berlíně s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Během schůzky Zeman probíral situaci kolem obchodní války mezi USA a Čínou. Ta by podle něj mohla přerůst v další světovou hospodářskou krizi. Znovu se vyhradil vůči politice zvyšování cel, kterou nyní nejvýrazněji praktikuje americký prezident Trump. Už v první lekci na vysoké škole se podle Zemana studenti učí, že protekcionismus je zhouba a že cla škodí oběma stranám.

Kancléřce říkal i to, že ten, kdo zavádí cla na ocel proto, aby povzbudil domácí automobilový průmysl, si musí uvědomit, že auto je složeno z ocelových plechů, což se tedy odrazí v růstu nákladů. Kancléřka s tím prý souhlasila.

Zeman v souvislosti s vývojem na německé politické scéně dal najevo to, že si přeje pokračování současné německé koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD). Nejsilnější opoziční strana na německé politické scéně Alternativa pro Německo (AfD) je podle prezidenta Zemana proti Benešovým dekretům, což není v českém národním zájmu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) se v Berlíně setkal s bývalým německým kancléřem Gerhardem Schröderem (uprostřed).

„Samozřejmě, že AfD je protiimigrační, a to je mi nesporně sympatické,“ podotkl český prezident. „Je ale dobré přečíst si její program jako celek a najednou zjistíte, že AfD odsuzuje Benešovy dekrety,“ pokračoval.

Na základě Benešových dekretů byli po druhé světové válce sudetští Němci v Československu zbaveni občanství i majetku.

Zeman se na závěr své třídenní cesty do Německa setkal ještě s bývalým německým sociálnědemokratickým kancléřem - a pozdějším předsedou dozorčí rady ruského ropného koncernu Rosněfť - Gerhardem Schröderem a jeho manželkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám